Februárban újrakezdjük
Vissza

Februárban újrakezdjük

Miközben a mormota, meg a medve jelzéseire figyelnek a meteopaták és az újságok színes rovatainak szerkesztői, elstartolt úgy igazából a politikai idény is; sőt, alig lehet túlzás, ha azt mondjuk: repülőrajtot vett. Kivéve az ország költségvetését, mely még csak (nem végleges) tervezetként került ki a kormánytól, és makacs, de nélkülözhetetlen koloncként fékezi a szárnyalást. Az elán új ellenzéki koalíciót szült, dezertőrhullámocskát kavart a szocdemek felségvizein, Tăriceanuban államfő-jelölti indulatokat gerjesztett, a liberálisokat meg újabb meddő pengeváltásra ingerelte a szavazótáborának jövőképet ígérő-kereső RMDSz-szel. Csak a Băsescu-féle formáció lóg ki a sorból, de az exelnököt ismerve bármikor tud olyat nyilatkozni, vagy dönteni, amitől csak izgalmasabb lesz az amúgy sem ingerszegény belpolitikai aréna.

Vegyük hát sorra: ha a büdzsét kedden fogadja el a kabinet, és  rögtön átküldi a parlamentnek, amely rohamütemben kezdi el szakbizottságilag tárgyalni, a végszavazás akkor is csak jövő hétre várható, s annak sem az elejére. Ezer oldalas doksit átlapozni is idő, hát még elolvasni, megvitatni, bekezdésenként megszavazni. A csúszásnál nagyobb a veszélye annak, hogy a sebtében bedarált tervezetben nem csak a helyesírási hibák maradnak, hanem alapvető szakmai tévedések is meglapulnak a plénum elé kerülő változatban. Idő-hely hiányában az érdemi elemzés helyett hadd fogalmazzak „diplomatikusan”: van rá esély, hogy kozmetizált adatok és futurisztikus becslések egyaránt megszavaztatnak a szakpolitikailag indokolt és fenntartható döntésekkel együtt. (Az évente megejtett két költségvetés-kiegészítés majd úgyis elkendőz-elsimít dolgokat, gondolják a kormányilletékesek meg a hatalmi tényezők, bár a kabinet programjába foglalt őszi nyugdíjemelés költségvonzatai továbbra is álmatlan perceket okoznak majd egy lelkiismeretes pénzügyérnek, ha az illető egyben fegyelmezett pártkatona is.)

A szombaton megkötött Cioloș-Barna paktumról majd minden szereplőnek kell valamit gondolnia: az USR főnök azt, hogy újabb lendületet kap a párt, és végre van egy húzónév az europarlamenti lista élén. Az ex-uniós biztos, exkormányfő azt, hogy a PLUS felívelése stabil emelkedő pályává izmosodik az egyezség révén. Johannis két sílesiklás között valamit gondol ő is, ha nem épp arra, hogy jövőre új léceket kéne venni. A liberálisoknak kellene a legtöbbet gondolni, de ők is poénosra veszik a sztorit, s „pohárvízbencunami”-szerű szóvivői üzenetekkel igyekszenek elvenni a történet élét.  Ponta sereget gyűjt és aknázgat serényen, s ezért nem reagál,  Dragneaék pedig a színfalak mögött újrakalkulálják az eddig behirdetett 13-15 mandátumot, melyet májusban be akarnak seperni (valószínűleg inkább lefele, a 11-13 tartományban terveznek). Călin és társai kivárnak, és jól teszik, mert most a PSD további eróziója, lemorzsolódása és annak ritmusa diktálja majd nekik a nyerő taktikát, de legalábbis az átmeneti megerősödést. A Szövetség sem tekinthet felhőtlenül az új ellenzéki pólus felé: a mandátumokért való májusi küzdelem élesebbnek ígérkezik majd és Cioloșnak a gazdasági, illetve kulturális enklávékra vonatkozó minap elhangzott (de eléggé ki nem vesézett) elutasító nyilatkozata, hát szóval...

Dragneának van-e még raktáron ígérete elég, s hozzá pénz is megfelelő, illetve ha kell  „másfajta” zsarolási potenciálja -- nos ez itt a kérdés, mely a szocdemek közel  (és középtávú) perspektíváira  is rávilágít. Azt érzékeli a legnagyobb kormánypárt, hogy a jelöltlistát májusra, meg az őszi államfőjelölt nevesítését naponta elodázva, időt, előnyt és esélyt veszít, s a büdzsé gondja mellett talán még inkább nyomasztja, hogy továbbra sem sikerült a párhuzamosnak nevezett államot sarokba szorítani, bármit is jelentsen ez.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Pokolra szállás
  Pokolra szállás
 • Elment a New York-i emberünk
  Elment a New York-i emberünk
 • Halál élőben
  Halál élőben
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mennyire csökken Románia népessége ...
Tánc világnapi rendezvénysorozatot ...
Tudor Giurgiu-premierrel indít a TIFF

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ