Facebook-előadás – „Legyünk éberek!”
Vissza

Facebook-előadás – „Legyünk éberek!”

Bűvésztrükkel indult a Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös szervezésében zajló sorozat Kolozsváron, a Művelődés Estek legutóbbi, „A Facebook árnyékában” című előadása. A meghívott Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza, lapunk egykori munkatársa volt. A csütörtöki est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője volt, aki egy kérdéssel adta át a szót a meghívottnak: áldás vagy átok a Facebook?

Az előadó célja elsősorban nem az eldöntendő kérdés megválaszolása volt, hanem a Facebook  háttérfolyamatainak megismertetése a közönséggel, amelyek a legtöbb felhasználó előtt „árnyékban", rejtve vannak. Szász István Szilárd a Szemfényvesztők című filmből vett kártyatrükkel arra hívta fel a figyelmet, hogy az apró módosítások milyen nagy hatással lehetnek ránk. A filmben a bűvész és ugyanakkor az előadáson a meghívott is arra kérte a jelenlevőket, hogy válasszanak egy kártyát a végigpörgetett pakliból. Ahogyan a filmben, úgy a teremben is a közönség nagy része a káró 7-est választotta. A trükk egyik lehetséges magyarázata szerint elég egy-két plusz káró 7-est beilleszteni a pakliba, ez elégséges ahhoz, hogy befolyásolják a közönséget.

Ennek mintájára az előadó további példákkal illusztrálta a noszogatások erejét. Felvetette azt a gondolatot, hogy mi történhet, ha a Facebook hírfolyamunkat irányított és személyre szabott bejegyzésekkel befolyásolják. A kérdés azért is releváns, mert a Facebook a rendelkezésére álló adatok alapján részletes személyiségi profillal rendelkezik az 1,86 milliárd havi aktív felhasználóról. Továbbá a nemzetközi sajtóban nagy port kavart bizonyos cégek körül kialakult botrány, amely szerint jelentős társadalmi eseményeket megelőzően (pl.: választások) ezek a cégek megrendelőik üzeneteit az egyes felhasználók személyiségi profiljához igazítva árasztották el a hírfolyamokat.

Egy kutatás szerint már 70 lájk elegendő ahhoz, hogy egy algoritmus jobb eredményt érjen el egy személy jellemzőinek a meghatározásában, mint az illető barátai, de 300 lájk birtokában a program a partnereknél is pontosabb választ ad. A Facebook egyik kísérlete igazolja, hogy érzelmileg befolyásolnak minket a hírfolyamunkban megjelenő bejegyzések. A meghívott Daniel Kahneman Nobel-díjas pszichológusra hivatkozva kiemelte, hogy az emberekben két típusú elme verseng egymással. Noha azt gondolnánk, hogy döntéseink nagy részében a racionális, lassú, reflektív és adatvezérelt elménk a meghatározó, de jellemzően az intuitív gyors és impulzusvezérelt elménket használjuk. Az esetek többségében ez utóbbi is jó eredményt ér el, fontos döntések esetében azok helyes ítélőképessége azonban kétséges lehet a Facebookon jelenlévő, személyre szabott, szándékolt befolyásolások miatt.

Bár az előadó alapvetően pozitív lehetőségként tekint a közösségi oldalakra és a technikai újdonságokra, az elhangzottak alapján éberségre intette a közönséget.

 


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ