Face-to-face
Vissza

Face-to-face

A szucsági Polaris járóbeteg–gondozó valóban valamiféle „szélsőség”, Románia „legészaknyugatibb” csücske. Annak példája, hogy a haszonszerzés (azaz az üzlet) és a közönségszolgálat harmonikusan is egyeztethető.

Mindezt azért érdemes elmondani, mert a mai világ, sajnos, Nyugaton és Keleten egyaránt mintha ellenkező irányba tartana. A profitmaximalizáció (a lehető legnagyobb haszon minden áron való kisajtolásának elve) egyre nyilvánvalóbban maga alá gyűri a társadalmi lét minden szegmensét az oktatástól a társadalombiztosításig, az egészségügyig, a kultúráig és tovább. Az erkölcsi alapelvek: az emberszeretet, a hivatástudat, a közösségszolgálat értelmüket vesztik. Aki a szó közvetlen anyagi értelmében nem hajt hasznot, az a szó minden értelmében haszontalan.

Nos, az intézmény, ahová mellesleg az egészégbiztosítás jóvoltából kerültünk, az én esetemben a reumatikus fájdalmakat, a feleségemében a térdprotézis kiváltotta gerincfájdalmakat és egyéb traumákat utókezeltek, úgymond.

Az a tény, hogy az említett járóbeteg–gondozó személyes tapasztalataim szerint is a kevés hazai egészségügyi intézmény közé tartozik, ahol a hálapénz nem csak látszólag, de valóságosan sem létezik, bár fontos, mégis másodlagos jelentőségű mozzanat. Minden beteg tudja már, hogy próbálkozni is fölösleges, valóban senki nem fogad el pénzt. Sőt, még apró kedvességeket is csak bizonyos határig. Szinte már csak tapintatból.

Amikor tehát úgy éreztem, hogy az itt szerzett élményeimet nem hallgathatom el, nem az intézmény forgalmának növelése lebegett a szemem előtt. Fölösleges is lett volna. Aki ott megfordul, amikor teheti, bizonyosan visszajár. S másoknak is ezt tanácsolja. Ez tehát valóban nem a reklám helye.

{Tovább olvasható még 476 szó.}
Ami miatt az intézményt Románia „legészaknyugatibb csücskének” neveztem, az az emberközi viszonyok magától értetődő harmóniája, amelyet az intézmény vezetőinek sikerült meghonosítaniuk. Ennyi szép és kedves embert egy helyütt ritkán látni. Az a közösség, melybe az ember itt belecsöppen, már a hangulata révén is gyógyít. S ezt nem csak román állampo
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Ördögűzés
  Ördögűzés
 • D-day
  D-day
 • Egyensúly
  Egyensúly
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező
 • Szülőföldem, Székelyföld
  Szülőföldem, Székelyföld

ROPOGÓS ROPOGÓS

Liviu Dragnea nem mond le!
Vb-2018, E-csoport, 2. forduló: ...
Dragnea lemondását követeli az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ