Fábri Zoltán-filmekkel folytatódik a Sapientia vetítéssorozata
Vissza

Fábri Zoltán-filmekkel folytatódik a Sapientia vetítéssorozata

Havonta jelentkező online vetítéssorozatot indított év elején a Sapientia EMTE kolozsvári kara: a sorozat harmadik és egyben befejező szakasza Fábri Zoltán életművére koncentrál, elsőként pedig november 26-án, pénteken a rendező 1955-ös, Törőcsik Mari főszereplésével készült Körhinta című filmje látható.

„A Körhinta, a Hannibál tanár úr, A Pál utcai fiúk, az Édes Anna és még sorolhatnánk a modern magyar filmművészet kimagasló alkotásait, amelyeket Fábri Zoltánnak köszönhetünk. Fábri különleges érzékkel nyúlt az irodalmi alapanyagokhoz, egyszerű adaptációnál mindig többet alkotva. Művei morális példázatok, amelyekben arra keresi a választ, miként őrizheti meg az ember önmagát és erkölcsi tartását a történelem zűrzavaros időszakaiban” – írják a vetítéssorozat szervezői.

Marit a termelőszövetkezetből kilépő apja a szintén függetlenül gazdálkodó Farkas Sándorhoz akarja feleségül adni, de a lány a téeszben dolgozó, csillogó szemű fiút, Bíró Mátét szereti. A fiatalok szembeszállnak „a föld a földhöz házasodik” ősi szabályával, és megpróbálják szabadon megélni szerelmüket. A film gyakorlatilag egy falusi Rómeó és Júlia a „téeszesítés” idejéből – olvasható az alkotás leírásában.

A film forgatókönyvét Fábri Zoltán és Nádasy László jegyzi, operatőre Hegyi Barnabás, vágója Szécsényi Ferencné, zenéjét szerezte Ránki György. Szereplők: Törőcsik Mari – Pataki Mari, Szirtes Ádám – Farkas Sándor, Barsi Béla – Pataki István, Kiss Manyi – Pataki Istvánné, Soós Imre – Bíró Máté.

A vetítést megelőző felvezetőt november 26-án, pénteken délután öt órától Király Hajnal, filmteoretikus, irodalomterapeuta, az SZTE BTK, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója tartja, akinek előadását a Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n nevű Facebook-csoportban közzétett linken tekinthetik meg az érdeklődők. A film megtekintéséhez szükséges ingyenes linket szintén az említett csoportban teszik elérhetővé a felvezető előadás lejárta után.

(Borítókép: Soós Imre és Törőcsik Mari a Körhintában. Fotó forrása: port.hu) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ