Ezrek tiltakoztak Uzvölgyén: „Ne bántsd a magyart!” (Fotóriport)
Vissza

Ezrek tiltakoztak Uzvölgyén: „Ne bántsd a magyart!” (Fotóriport)

Ökumenikus istentiszteletet tartottak vasárnap délután a székelyföldi Uzvölgyében tiltakozásként, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal az uzvölgyi magyar katonatemetőben kegyeletsértő módon és jogtalanul román parcellát készült felavatni, és betonkereszteket helyeztek el olyan sírhelyek fölött, ahol magyar katonák nyugosznak.

Több ezren vettek részt az önkormányzati vezetők és civilek által kezdeményezett rendezvényen, amelyen képviseltették magukat az erdélyi történelmi egyházak, és jelen volt Böjte atya is. Tiltakozást fogadtak el, amelyet a helyszínen is felolvastak, és majd eljuttatnak Klaus Iohannis államfőnek, valamint Bákó megye prefektusának. Az istentiszteleten felszólaltak az egyházi képviselők, felolvastak a Bibliából, Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi lelkész felszólítására pedig a több ezer megemlékező egymás kezét megfogva közösen kiáltotta: „Ne bántsd a magyart!”

Constantin Toma, Dormánfalva polgármestere szombaton az európai parlamenti választásokra hivatkozva bejelentette: elhalasztja az uzvölgyi katonai temető román parcellájának május 17-re tervezett felavatását.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...
Más módszerrel kell tanítani és tanulni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ