Ezer kutya, macska kerül sintértelepre a megszűnő menhelyről
Örökbefogadásra buzdítják a kolozsváriakat
Örökbefogadásra buzdítják a kolozsváriakat
Vissza

Ezer kutya, macska kerül sintértelepre a megszűnő menhelyről

Pár napja állatvédők a közösségi oldalon kutyák és macskák örökbefogadására buzdítják az embereket. Ezzel az akcióval a Radu Ţermure kolozsvári magánszemély által gondozott közel 950 kutyának és 50 macskának keresnek új gazdit. Az ismert állatvédő lapunknak elmondta: a tulajdonos már tavasszal értesítette, hogy december 31-ig el kell hagynia állataival az ingatlant, mivel a bérleti szerződést nem hosszabbítja meg. Ţermure köszönetét fejezte ki azon nagylelkű személyeknek, akik az év folyamán már két telket ajánlottak fel neki, ám azokat nem tartotta megfelelőnek, mivel nem léteztek a kutyák tartásához szükséges minimális feltételek, azaz az illető területek nem voltak közművesítve és fedett építmény sem volt ott. Az elmúlt években sok megpróbáltatáson átesett állatvédő még most is abban bízik, hogy év végéig megoldódik az állatok helyzete, és sikerül új otthonra lelniük – másképp a város sintértelepén végzik.

Újra veszélybe került a Radu Ţermure állatvédő által gondozott közel ezer kutya és macska, mivel év végéig el kell hagyniuk eddigi helyüket, egy városvégi egykori mezőgazdasági farmot. Az állatvédőt a terület tulajdonosa már tavasszal értesítette, hogy az év végén lejáró bérleti szerződést 2017-ben már nem újítja meg.

– Tudomásul vettem a tulajdonos bejelentését, hiszen a tulajdonát képező ingatlannal joga van azt tenni, amit jónak lát. Eddig még nem sikerült új helyet találnunk. A helyzetünk súlyosságát átérző nagylelkű magánszemélyek, akiknek ezúton is kifejezem hálámat és elismerésemet, már két telket ajánlottak fel, de egyik sem volt megfelelő. Elsősorban azért, mert nem rendelkeztek közművesítéssel, és közel ezer kutya ivóvízzel való ellátása így nem volt megoldható, másrészt pedig az illető területeket csak földúton lehetett megközelíteni, és ez újabb nehézséget jelentett. Ami a kutyák további sorsát illeti, én még mindig bízom abban, hogy ha az utolsó percben is, de sikerül új, ideiglenes helyet találnunk, és majd idővel akár uniós pénzalapok lehívásával létrehozhatok egy megfelelő menhelyet. Uniós forrásokra viszont csak akkor pályázhatok, ha én vagyok a területtulajdonos, vagy egy közigazgatási egységgel 49 évre szóló koncesszionálási szerződést kötöttem egy megfelelő méretű területre – magyarázta Ţermure.

Az állatvédő elmondta: állatainak 3-5 hektáros területre lenne szüksége, ahol nemcsak ketrecek lennének, hanem egész infrastruktúrát alakítanának ki – állatorvosi rendelőt, elkülönített helyiséget a beteg állatoknak, külön szobát a látogatóknak, konyhát az étel elkészítésére. Megtudtuk: csak az egészséges állatok étele havi 7500 euróba kerül. A beteg és az öreg kutyák havi étkeztetése is eléri az 1500 eurót. A Facebookon elindított örökbefogadási kampányt jónak tartja, de nem hiszi, hogy 50-nél több kutyát sikerül örökbe adni. Ţermure azért nem kérte a kolozsvári önkormányzat segítségét, mivel nem bízik ebben az intézményben.

– Nagyon fontos lenne, hogy az emberek gondolkodásmódja megváltozzon, és felelősséget tanúsítsanak házikedvenceik iránt. Hozzám szinte hetente adnak be új kutyákat, vemhes állatokat vagy kölyköket, mert az emberek felelőtlenek. Ugyanakkor a civil szervezeteknek és a cégeknek is be kell látniuk, hogy nem nézhetik tétlenül, amint az ártatlan állatok utcára kerülnek. Úgy veszem észre, hogy a lakosok többségénél nem hagyomány az állatok tisztelete és az irántuk tanúsított gondoskodás. A felelősségteljes emberi magatartás mellett arra lenne még szükség, hogy minél többen vállaljanak önkéntes munkát ilyen menhelyeken, vagy anyagilag segítsék azokat a civil szervezeteket, amelyek a kóbor állatokról gondoskodnak, életkörülményeik javításával foglalkoznak – összegzett Radu Ţermure.

Interjúalanyunk 2007 óta tartja fenn menhelyét, saját erejét, idejét és anyagi forrásait sem kímélve. Pár évvel ezelőtt tűz ütött ki a menhelyen, amelynek következtében egy gondozó és több mint száz állat életét vesztette. Ezt követően számtalan problémát küzdött le: önkéntesek és adományozók támogatásával folyamatosan biztosított ezer állatnak megfelelő életkörülményeket. Ha nem sikerül a problémára megoldást találni, akkor a menhelyen maradt állatokat a sintértelepre viszik, ott a betegeket, öregeket szinte bizonyosan elaltatják, de amennyiben záros határidőn belül nem lelnek gazdára, a többi állat is erre a sorsra jut.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ