Ez volt a cél?
Vissza

Ez volt a cél?

Még legalább egy álmatlan, a tehetetlenség érzésével átitatott év vár Horváth Annára és Fodor Zsoltra: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádjai alapján a volt alpolgármestert 2 év és 8 hónap letöltendő, a kolozsvári üzletembert pedig 1 év és 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, az ítélet nem jogerős.

Még mindig csak találgatni lehet, végül is mi oka volt a DNA-nak, hogy 2016-tól nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megfigyeltesse a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) Horváth Annát – az iratok ma is szigorúan titkosak. És akkor találgassunk: vajon kit zavart a volt alpolgármester? Netán egy igen befolyásos és állítólag a titkosszolgálatokkal szoros kapcsolatot ápoló román üzletembert, akinek leleplezte törvényszegését? Vagy az volt a baj, hogy túlságosan hatékonyan képviselte a kolozsvári magyar közösség érdekeit?

Figyelmesen követtem Horváth Anna alpolgármesteri tevékenységét, nyugodtan leírhatom, hogy az alkalmazottak tartottak tőle, ugyanakkor tisztelték. Nem véletlenül becézték Anakondának, hiszen tudták: amit el akar érni, azt akár Emil Boc polgármesterrel szembeszegülve, vitatkozva is véghez viszi.

Már 2016 őszén, a nála és közeli munkatársainál végzett házkutatásokat követően azt írtam a blogomon: vékony jégen táncolnak az ügyészek, a DNA ugyanis egyetlenegy, alig érthető lehallgatásra alapozta a vádat. A román fordításban, állítják a védőügyvédek, kiegészítették a hiányzó részeket, más helyeken pedig lerövidítették a szöveget. A sajtó jelenlétében zajlott nyilvános tárgyaláson képtelenség volt meghallgatni a hanganyagot, mi több, a hivatalos fordító sem értette, mit beszél a két vádlott.

Azzal, hogy elutasította a közmunka, vagyis a felfüggesztett börtönbüntetés lehetőségét, hatalmas kockázatot vállalt Horváth Anna, mindent egy lapra, az igazság lapjára tett fel. Nehéz döntést kellett hoznia: ha elfogadja az enyhébb büntetés lehetőségét, hogy családja mellett maradjon, ezzel gyakorlatilag vállalta volna, hogy bűnösnek bélyegezhessék. De nem ezt az utat választotta.

Mára már mindenki számára világos: a cél az volt, hogy Horváth Annát „kivonják a forgalomból”. Csúszópénz nem érte a kezét, nem volt rajtaütésszerű tettenérés, csak egy óvárosi lokálban megejtett magánbeszélgetést rögzítő, nagyon rossz minőségű hangfelvétel, amely során egy üzletember a választási kampányban is tevékenykedő önkénteseket jutalmazó fesztiváljegyek megtérítését ígérte. Emiatt őt és közeli munkatársait házkutatással zaklatták, másfél évig hatósági felügyelet alatt tartották, zárolták folyószámláit, lefoglalták a vagyonát, hosszú ideig az országot sem hagyhatta el, és most ez az ítélet...

Azok, akik félreállítását eltervezték, az első meccset megnyerték ugyan. Bízzunk abban, hogy Bukarestben mégis győz az igazság!


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Borsodi L. László a Székelyföld ...
Tranzíciók – Ismét Székely ...
Kolozsvár-dialógusok 2.0 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ