Ez történt a londoni atlétikai vb 5. napján
Ismét van magyar döntős!
Ismét van magyar döntős!
Vissza

Ez történt a londoni atlétikai vb 5. napján

Öt érmet osztottak ki kedden este, a londoni szabadpályás atlétikai világbajnokság ötödik napján. Ezúttal magyar atléta csak selejtezőben volt érdekelt, de ma már ismét fináléban szurkolhatunk: az olimpiai bronzérmes Márton Anita elsőből „bedobta” magát a női súlylökés szerda esti fináléjába.

A világcsúcstartó dél-afrikai Wayde van Niekerk nagy fölénnyel védte meg címét férfi 400 méteren, a londoni atlétikai világbajnokság keddi versenynapjának főszámában. A 400 méteres döntő előtt órákkal kiderült, hogy Van Niekerk legnagyobb ellenfele, a botswanai Isaac Makwala ételmérgezés miatt kénytelen volt visszalépni. Ezzel a ranglistát vezető dél-afrikai igazi kihívó nélkül maradt, mert az idei listán második amerikai Fred Kerleyről már az elődöntőben kiderült, hogy nincs jó formában.

A döntő aztán a várt eredményt hozta: a dél-afrikai sprinter végig jó ritmusban futva vezetett, s a célegyenesben már láthatóan tartalékolva is nagy fölénnyel győzött 43,98 másodperces eredménnyel. A második helyen az elődöntőben parádézó bahamai Steven Gardiner (44,41 mp) végzett, a harmadikon pedig az elképesztőt hajrázó katari Abdelah Harun (44,48 mp).

Férfi 800-on a világcsúcstartó David Rudisha távollétében sokesélyes döntőt rendeztek. A rajt után a kanadai Brandon McBride állt az élre, s 500 méterig vezetett, ott viszont látványosan elfáradt. A hosszú egyenesben óriási harc folyt az első helyért, s 200 méterrel a cél előtt a francia Pierre-Ambroise Bosse vágott a többiek elé, majd nagyszerű tempóban haladt a cél felé. A közvetlen mögötte haladók elmerevedtek, míg a lengyel Adam Kszczot hiába tűnt gyorsabbnak, túl messziről vette üldözőbe Bosse-t, s csak a második helyen ért célba.

A férfi 3000 méter akadály előtt nagy kérdés volt, hogy megtörik-e a kenyaiak hegemóniája a távon, ugyanis 1991 óta csak az afrikai ország versenyzői, vagy ottani születésű futó diadalmaskodott. A legnagyobb esélyes egyértelműen az olimpiai bajnok Conseslus Kipruto volt, ám a szezonban sérülésekkel bajlódott, így nem lehetett tudni, milyen formában van. A finálé első felében visszafogott iramban futottak a versenyzők, aztán négy körrel a vége előtt az olimpiai ezüstérmes Evan Jager állt az élre, s nagy iramban megpróbálta leszakítani vetélytársait. A ritmusváltás megtette hatását, Jagerrel csak Kipruto, illetve a szám korábbi királya, a legutóbbi négy vb bajnoka, a kétszeres olimpiai bajnok (2004, 2012) Ezekiel Kemboi, valamint a marokkói Szufian Elbakkali bírta a tempót. Az utolsó 400 méterre Kemboi is leszakadt, majd 300-zal a vége előtt Kipruto Jager elé futott, s onnantól vele már csak a marokkói tartotta a lépést. A verseny a célegyenesben dőlt el, ahol Kipruto lényegesen frissebb volt vetélytársánál, s az utolsó akadály után a nézők felé integetve ért be elsőként a célba.

Férfi rúdugrásban az idén még veretlen, 6,00 méterig jutó amerikai Sam Kendricks nagyszerű verseny végén szerezte meg az aranyérmet, melyért a lengyel Piotr Lisekkel és a világcsúcstartó francia Renaud Lavillenie-vel vívott nagy csatát. Kendricks 5,89 méterig minden magasságot elsőre vitt, majd 5,95-ön harmadikra jutott át, ami első helyet ért számára. Az ezüstöt Lisek, a bronzot Laviellenie nyerte meg.

Magyar szempontból jó hír, hogy a nap egyetlen indulója, az olimpiai bronzérmes Márton Anita könnyedén, első kísérletére teljesítette a selejtezős szintet és bejutott a női súlylökés szerdai fináléjába a londoni atlétikai világbajnokságon.

A döntőhöz szükséges szintet 18,30 méterben állapították meg, a kétszeres fedettpályás Európa-bajnok magyar klasszis pedig a selejtező első körében 18,76-ig jutott, így véget is ért számára keddi verseny. A finálét szerdán, lapzártánk után, román idő szerint 22.25-től rendezték.

Eredmények:

férfak:

400 m, világbajnok: Wayde van Niekerk (Dél-afrikai Köztársaság) 43,98 másodperc, 2. Steven Gardiner (Bahama) 44,41, 3. Abdelah Harun (Katar) 44,48;
800 m, világbajnok: Pierre-Ambroise Bosse (Franciaország) 1:44,67 perc, 2. Adam Kszczot (Lengyelország) 1:44,95, 3. Kipyegon Bett (Kenya) 1:45,21;
3000 m akadály, világbajnok:Conseslus Kipruto (Kenya) 8:14,12 perc, 2. Szufian Elbakkali (Marokkó) 8:14.49, 3. Evan Jager (Egyesült Államok) 8:15.53
rúdugrás, világbajnok: Sam Kendricks (amerikai) 5,95 méter, 2. Piotr Lisek (Lengyelország) 5,89, 3. Renaud Lavillenie (Franciaország) 5,89;

nők:

gerelyhajítás, világbajnok: Barbora Spotakova (Csehország) 66,76 méter, 2. Li Ling-vej (Kína) 66,25; 3. Liu Huj-huj (Kína) 65,26.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Morawiecki-Dăncilă találkozó Varsóban
Több PSD-s képviselő is átigazolt Ponta ...
Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erre költik a magyarországi támogatást: ...
  • Próbacikk
  • A kántor feladata: Isten dicsőítése
  • „Itt a tudomány és a vallás kéz a ...
  • BAJNOK A KOLOZSVÁRI CFR 1907!