Évente 129 kilogramm élelmet dob el minden román állampolgár
Vissza

Évente 129 kilogramm élelmet dob el minden román állampolgár

Évente átlagosan 129 kilogramm élelmet dob a szemétbe minden román állampolgár - jelentette ki kedden Cornel Hanganu, a kormány fenntartható fejlesztéssel foglalkozó főosztályának tanácsosa egy, az élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából tartott szakmai tanácskozáson.

Hanganu elmondta: a kormány célja, hogy 2030-ig ezt a mennyiséget a felére csökkentse.

Meglátása szerint az élelmiszer-pazarlás nem csak azért következik be, mert vásárláskor rosszul becsüljük meg a szükséges mennyiséget, és nem megfelelően tároljuk az élelmiszereket, hanem azért is, mert nem figyelünk a szavatossági időre. Hozzátette: bár az élelmiszerek 12%-át kidobjuk, még mindig jól állunk európai viszonylatban, hisz az uniós átlag ennek a mennyiségnek csaknem a duplája.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Románia lakosságának 15%-a túlsúlyos, ami az egészséges életmódra való nevelés hiányosságaira utal.

Hozzászólásában Adrian Oros mezőgazdasági miniszter rámutatott a hatóságok felelősségére, és kifejtette: az élelmiszer-pazarlás egyúttal súlyos környezetszennyezést is jelent.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése idéntől nyilvánította szeptember 29-ét az élelmiszer-pazarlás elleni világnappá.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ