Évekbe telhet a tordai közszállítás korszerűsítése
Uniós pénzekből vásárolna villamos buszokat az önkormányzat
Uniós pénzekből vásárolna villamos buszokat az önkormányzat
Vissza

Évekbe telhet a tordai közszállítás korszerűsítése

Merész terveket dédelget a tordai önkormányzat: azt szeretnék, ha Torda lenne az első romániai megyei jogú város, ahol a közszállítást csakis környezetbarát villamos buszokkal bonyolítják le. A tordai tanács február elején megtartott tanácsülésén elfogadták azt a határozattervezetet, amelynek értelmében a Tordai Polgármesteri Hivatal saját közszállítási vállalatot hoz létre. Csép Leylla RMDSZ-es városi tanácsos kifejtette: a tordai önkormányzat négy pillérből álló, összesen 40 millió eurós projektet fog benyújtani, amely villamos és hibridautóbuszok vásárlására, az utcai infrastruktúra korszerűsítésére és új útvonalak kialakítására vonatkozik. Az uniós pályázaton jelenleg még dolgozik a tordai önkormányzat, és hamarosan közvitára bocsátják a dokumentációt. A pályázatot egy éven belül nyújtják be. Ha az európai pénzalapok lehívása sikerrel jár, két-három éven belül korszerű és környezetbarát közszállítást valósítanak meg Tordán.

Nagy lépésre szánta el magát a Tordai Polgármesteri Hivatal: uniós pénzalapokra pályázik a város közszállításának korszerűsítése érdekében. Tordán 2010-től a közszállítási hálózat működtetéséről egy gyulafehérvári cég gondoskodott nyolc járatot üzemeltetve. A helyi önkormányzat azonban úgy látta jónak, hogy feléleszti a helyi közszállítást, saját vállalatot hozva létre. Az „idők szavát” figyelembe véve azt tűzték ki célul, hogy a lehető legkorszerűbb megoldást választják, azaz villamosárammal működő autóbuszokat vásárolnak. 

A tordai tanács februárban elfogadott határozatában döntöttek a saját közszállítási vállalat létrehozásáról. 

Csép Leylla RMDSZ-es tordai városi tanácsostól megtudhattuk: nem csak buszvásárlást tervez az önkormányzat, hanem négypilléres átfogó korszerűsítést, amely villamosárammal működő buszok vagy úgynevezett hibrid-járművek vásárlására, infrastruktúra-fejlesztésre és új útvonalak megtervezésére vonatkozik.

A Tordai Polgármesteri Hivatal szakcéget kért fel egy célszerűségi tanulmány elkészítésére, amelyből kiderült, hogy a saját közszállítási vállalat létesítése vagy szállítási cég foglalkoztatása előnyösebb. A tanulmány szerint az első változat bizonyult jobb megoldásnak. A korszerű buszokat GPS-rendszerrel látják el, de hozzáférhetőbbé válik a buszra való fel- és leszállás a fogyatékos személyek számára is. Emellett a buszjegy-rendszert is korszerűsítenék. 

Cristian Matei tordai polgármester a sajtónak elmondta: bízik a pályázatuk sikerességében, hiszen az észak-erdélyi fejlesztési régióban csak Dés és Máramarossziget önkormányzata pályázik hasonló elképzeléssel. A felújított utakon biciklipályát is kialakítanának. Az eddigi nyolc járat számát néggyel növelnék, és mindehhez csak 21 buszra lenne szükség. A tordaiaknak nem kell aggódniuk, hogy közszállítási hálózat nélkül maradnak, mert a gyulafehérvári céggel kötött szerződést hamarosan újabb egy évvel meghosszabbítják.


Kolozsvár is felzárkózna
Az elkövetkező években, pontosabban 2019-ig a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) 40 új elektromos autóbusz vásárlását tervezi a metropolisz-övezetben élő polgárok mobilitásának növelésére. Ugyanaddig ezen buszok számára három töltőállomást hoznának létre. A közszállítás számára külön közlekedési sávokat létesítenének, illetve olyan alkalmazást fejlesztenének ki, amely valós időben közli, a CTP mely vonalán hány autóbusz, trolibusz vagy villamos közlekedik, ezek éppen hol találhatók, valamint egy bizonyos járműn mennyi szabad/üres hely van még.

(Borítókép: Ezentúl könyezetbarát buszokkal is közlekedhetnek a kisváros lakosai, fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eperjesi Noémi képeitől jókedvű lesz az ...
Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...
Megválasztotta első női elnökét a Német ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ