Évadzáró gálaműsor a szamosújvári Tékánál
Vissza

Évadzáró gálaműsor a szamosújvári Tékánál

A Téka Alapítvány hagyományos gálaműsorát idén június 12-én szervezték a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum udvarán felállított színpadon. Már 1992-ben, a néptáncoktatás beindulásakor igény mutatkozott a szülők részéről a gyerekeik néptánc produkcióinak megtekintésére, és az akkoriban szervezett karácsonyi előadások mozgósították a város magyar közösségét. A népi kultúra intézményes oktatásának bevezetése óta a tanév végén mutatják be a néptáncra, népdalra és népi hangszeroktatásra járó diákok, hogy azon évben mennyit fejődtek.

Az elemi osztályosok a népi kultúra a választott tantárgyukon kívül a Téka Alapítvány keretében részt vehetnek agyagozáson, gyöngyfűzésen, népdal illetve népi hangszeroktatáson. A nagyobbak számára, külön csoportokban zajlanak ugyanezek a tevékenységek, év végén pedig megörvendeztetik a szülőket a produkciókkal. Az elmúlt években az évvégi jutalomkönyvekre gyűjtöttek, idén pedig az iskola játszóterének ugrálóval való bővítésére fordítják a begyűlt adományokat.

Az évadzáró műsort a hangszert tanulók csoportja kezdte Zsékán Máté, Vígh Andrea, Faragó Ingrid, Socaciu Róbert őket kísérte Molnár Ádám és Balla Péter, oktatójuk pedig Kisfaludi Attila volt. Az előkészítő osztály népi gyerekjátékokat mutatott be Felszegi Melinda, Vígh Emese vezetésével.

Katona Annamária népdalköre év közben is népszerű a diákok körében. Most külön léptek fel a kisiskolások és a nagyobbak. Az első osztályosok népdalcsokrát Puskás Etelka és Liszicsán Enikő tanította be. Őket a IV-V. osztályosok széki tánca követte, idén Szabó Bence és Szabó Boglárka volt az oktatójuk.

Juhos Helga tanítónő heti rendszerességgel tart kórusórát a Téka szórványkollégium diákjainak. A karácsonyi bemutatkozás után, ez a második fellépése a lelkes csapatnak. Szabó Bence, az Ördöngös zenekar prímásának legkisebb tanítványai Molnár Ákos, Takács Rita, Pap Botond gyerekdalokat hegedültek.

A Kiskaláka a hetedikesek és nyolcadikosak tánccsoportja, őket Both József és Zsuzsa oktatja táncra. A gálaműsoron felcsíki és magyarózdi táncokkal léptek fel. Ciupe Mihai, Miklósi Hunor, az Ördöngös zenekar másik prímásának tanítványa kalotaszegi muzsikával örvendeztette meg a közönséget. A VI. osztályosokat ugyancsak Szabó Bence és Szabó Boglárka, az Ördöngös zenekar tagjai oktatták, ők mezőségivel léptek fel. A III. osztályból Juhos Bálint és Csorba Adél, Fodor Kristóf léptek fel széki dallamokat hegedülve, ők is Szabó Bence tanítványai. Kaszián Etelka, Filep Ildikó tanította be a II. osztály játékfűzérét. Utánuk Zsekán Bence, Fodor Márk, Felszegi Imi hegedültek, majd az I-III. osztályos néptáncra járó gyerekek léptek fel. Népi gyermekjátékokat és mezőségi táncot adtak elő Both József és Zsuzsa vezetésével.

A IV. osztályos Takács Oszkár székit muzsikált (Miklósi Hunor). Őt követően a III. osztályosok népi játékfűzére következett Fodor Emőke és Juhos Helga irányításával. Kisfaludi Attila tanította a bőgősöket és brácsásokat, Balla Pétert és Molnár Ádámot. Az elemisek sorát a IV. osztályosok Libapásztor lánya című összeállítása zárta, akiket Dániel Melinda és Kis Angéla tanított be.

A műsor végén fellépett a Kaláka bonchidai táncokkal, ők Feketelaki Tibor és Székely Melinda tanítványai.

A műsor ideje alatt könyvbazár működött, ahol megunt, kiolvasott könyvek cseréltek gazdát, gazdag olvasmányt biztosítva a nyárra.

Az összegyűlt adomány összege 550 lej, amelyet Juhos Tamás Bálint még 300 lejjel kiegészített, illetve volt osztály, amely felajánlotta a begyűlt összeget. Így ősszel már ugráló is várja a kipihent diákokat.

Köszönet a felkészítő pedagógusoknak, kitartó diákoknak és az őket támogató szülőknek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elnökjelölt-találós
"Álbetegek" segítenek a ...
Kényes helyzetben a PSD, felbomolhat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ