Európai pénzt remélnek jövőtől a Vasutasparkra is
Vissza

Európai pénzt remélnek jövőtől a Vasutasparkra is

Uniós forrásokért lobbizott Brüsszelben Emil Boc polgármester a kolozsvári metró, metropoliszvonat megépítéséhez és a zöldövezetek – köztük a Vasutaspark – korszerűsítéséhez. Azt mondja: meglesz a pénz, 2021–2027 között.

Múlt heti brüsszeli kiruccanásáról egy helyi rádiónak nyilatkozott az elöljáró, aki szerint a Régiók Európai Bizottságának döntését közlik az Európai Parlamenttel és Tanáccsal, ott születik majd a végső döntés a 2021-ben kezdődő pénzügyi időszak támogatásairól.

Mint ismeretes, a hosszú évek óta kihasználatlan, több mint 5 hektáros Vasutaspark 2017-ben kormányhatározattal került át a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tulajdonába, ám felújítása azóta is késlekedik. Két évvel ezelőtt végül a Romániai Építészek Rendjének szakmai tanácsára a városháza nemzetközi ötletbörzét írt ki a park rehabilitációjára, még 2018-ban a nyertes pályázatot is kiválasztották. A nemzetközi ötletbörze előnyét a szakma többek között abban látta, hogy a nem nyertes projektekből is hasznosítani lehet bizonyos ötleteket. Tavaly áprilisban Emil Boc arról beszélt, hogy a felújítás a tervezés szakaszába jutott, augusztusi határidővel, azután következik a végrehajtási versenytárgyalás meghirdetése.

Brüsszelben a polgármester nemcsak a Vasutaspark ügyét szorgalmazta, hanem arról szándékozott megbizonyosodni, hogy a zöldövezetekre, környezetkímélő helyi projektekre érkező támogatást – legyen az a Vasutaspark, a Fellegvár, a Szamos partjainak korszerűsítése, a bükki parkerdő – közvetlenül a helyi önkormányzatok kapják.

Tavaly év végén fogadta el a Kolozsvári Városi Tanács a park tízmillió eurós költségvetésű felújítására vonatkozó határozattervezetet. Az elképzelések szerint megújulna a Vasutaspark, az utca, a Szamos két partja, és gyalogoshidakat is építenek a folyóra. Mint arról korábban tájékoztattunk, a kétirányú Állatvásártér utcán (str. Parcul Feroviarilor) kétsávos autósforgalom zajlik majd, és a járdákon kívül bicikliút is lesz, bringaparkoló, töltőállomással elektromos biciklik és rollerek részére. Az autó-parkolóhelyeket átalakítják, az utcában előnyt élvez majd a gyalogos- és bicikliforgalom. A Szamos mindkét partját tereprendezéssel korszerűsítik, új gyalogosutakat alakítanak ki, kültéri bútorzatot helyeznek el, új közvilágítást, korlátot és két hidat is építenek a gyalogosok és a biciklisek számára a Szamos túlsó partjától a parkig, ezek a Kijáró/Iuliu Coroianu és a Kórház/Spitalului utcákhoz vezetnek. A szabadidőparkban új kerti bútorzatot helyeznek el, pihenőhelyeket alakítanak ki a fősétányokon és a játszótér közelében, fitneszgépeket telepítenek, bicikliparkolókat helyeznek el, minden sétányon szemeteskukákat szerelnek fel, továbbá kialakítják a park funkcionális és hangulatvilágítását, vízhálózatát (öntözőberendezés, esővíz-elvezetés, ivóvíz).

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden
Női vízilabda olimpiai selejtező: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke