EU-s dilemmák: a szomszéd kertjében miért zöldebb a fű?
Nemcsak drágább, minősége is rosszabb a kelet-európaiaknak szánt árunak
Nemcsak drágább, minősége is rosszabb a kelet-európaiaknak szánt árunak
Vissza

EU-s dilemmák: a szomszéd kertjében miért zöldebb a fű?

Európa roncstelepe vagyunk – mondták annak idején azok a román politikusok, akik a regisztrációs adót évekkel ezelőtt kitalálták állítólag azért, hogy ne teljen meg az ország az ócska, kiöregedett külföldi autókkal. Azóta kiderült, volt ebben némi igazság, de nem csak az autóipar szemszögéből: a külföldi nagyvállalatok, nemzetközi láncok egy része azóta is úgy gondolja, hogy a „szegény” kelet-európaiaknak minden jó. Így aztán rendre „lenyomták” a nyakunkon a gyengébb minőségű termékeket, amelyekért ráadásul sokszor többet is kellett fizetni, mint a jobb minőségűért Nyugaton. Minderre az utóbbi időben kezdett hivatalosan fény derülni, s ugyan az efféle praktikát az EU a jelek szerint elítéli, fogyasztóvédelmi szempontból nem lehet bírságolni mindaddig, amíg a címkén feltüntetett adatok igazak. Így részletkérdés, hogy a Dániában árult halrudacskák 7%-kal több halhúst tartalmaznak, mint a mifelénk kapható azonos márkanevű termék.

Az utóbbi időben több kelet- és közép-európai tagállam jelezte, hogy az ott forgalmazott, ugyanazon gyártó által készített, ugyanolyan elnevezésű termék minősége elmarad a Nyugat-Európában forgalmazottétól. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatosan rámutatott: ez az európai törvénykezés megszegését jelenti. 

A minőségbeli eltérésekre több, más-más országban végzett tanulmány derített fényt, amelyek ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy ráadásul a Kelet-Európában forgalmazott, gyengébb minőségű termékekért a vásárlók többet is fizetnek, mint a nyugat-európai vásárlók.

– Ha egy termékről azt állítják, hogy azonos a többi tagállamban forgalmazott termékkel, de ugyanakkor bizonyos EU-tagállamokban a termék minősége gyengébb, mint a többi tagállamban, akkor ezt úgy lehet értelmezni, mint a 2005/29/EK direktíva megsértését, következtetésképpen ezt a gyakorlatot meg kellene szüntetniük az illető tagállamok illetékes hatóságainak. A 2005/29/EK direktíva alkalmazásának nemrég történt módosítása révén a tagállamok hatóságainak könnyebb követni az ilyen eseteket – nyilatkozták az Európai Bizottság illetékesei.  

Ugyanazon források rámutattak, hogy bizonyos területekben a törvénykezés lehetőséget biztosít a hatóságoknak és az országon belül működő törvényszékeknek, hogy megakadályozzák az ilyen kereskedelmi gyakorlatot, ha ez a fogyasztók számára káros. A témában Daciana Sârbu román és Pavel Poc cseh európai parlamenti képviselő is felszólalt nemrég, kérve a helyzet ellenőrzését és javítását.  

 

 

{Tovább olvasható még 547 szó.}
Kettős mércével mérnek Bizonyos összehasonlító tanulmányokra hivatkozva a két európai parlamenti képviselő rámutatott: az Európai Unióban az élelmiszerek minőségére kétféle szabvány van érvényben, ami megfelel a kelet–nyugat „kettéosztásnak”.– Úgy ítéljük meg, hogy az élelmiszerek minőségére vonatkozó kettős mérce elfogadhatatlan, és kérjük, hogy
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ