Erőteljesen nőtt valamennyi irányadó bankközi kamatláb
Vissza

Erőteljesen nőtt valamennyi irányadó bankközi kamatláb

Nőtt a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M: a pénteken jegyzett 2,93 százalékról hétfőn 2,97 százalékra emelkedett – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból.

Ez a mutató csaknem két hét zsugorodás után indult újfent erőteljes növekedésnek. Ezen a szinten utoljára 2019. január 4-én állt.

A 6 havi irányadó bankközi kamatláb is az előző napi 3,22 százalékról 3,28 százalékra emelkedett, s ezzel visszatért a január 4-ei és 7-ei szintre.

A kilenchavi ROBOR 3,34 százalékról 3,39 százalékra nőtt, ahol utoljára január 4-én és 7-én állt; míg a 12 havi irányadó bankközi kamatláb a pénteki 3,45 százalékról 3,49 százalékra emelkedett. A 12 havi ROBOR legutóbb január 3-án volt ennél magasabb, akkor 3,50 százalékos szintet regisztráltak.

Mint ismeretes, a háromhavi ROBOR értéke azért fontos, mivel ennek alapján számolják ki a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét, miközben a hathavi ROBOR-t a jelzáloghitelek törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazzák. A kilenchavi és a tizenkéthavi ROBOR-t a kereskedelmi bankok által egy másik kereskedelmi banktól felvett kölcsön kamatjának kiszámításakor alkalmazzák.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

U FC: újabb sikertelen kiszállás
Holtan találták a Fogarasi havasokban ...
Contra meghívta a légiósokat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ