Erőteljesen nőtt valamennyi irányadó bankközi kamatláb
Vissza

Erőteljesen nőtt valamennyi irányadó bankközi kamatláb

Nőtt a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M: a pénteken jegyzett 2,93 százalékról hétfőn 2,97 százalékra emelkedett – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból.

Ez a mutató csaknem két hét zsugorodás után indult újfent erőteljes növekedésnek. Ezen a szinten utoljára 2019. január 4-én állt.

A 6 havi irányadó bankközi kamatláb is az előző napi 3,22 százalékról 3,28 százalékra emelkedett, s ezzel visszatért a január 4-ei és 7-ei szintre.

A kilenchavi ROBOR 3,34 százalékról 3,39 százalékra nőtt, ahol utoljára január 4-én és 7-én állt; míg a 12 havi irányadó bankközi kamatláb a pénteki 3,45 százalékról 3,49 százalékra emelkedett. A 12 havi ROBOR legutóbb január 3-án volt ennél magasabb, akkor 3,50 százalékos szintet regisztráltak.

Mint ismeretes, a háromhavi ROBOR értéke azért fontos, mivel ennek alapján számolják ki a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletét, miközben a hathavi ROBOR-t a jelzáloghitelek törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazzák. A kilenchavi és a tizenkéthavi ROBOR-t a kereskedelmi bankok által egy másik kereskedelmi banktól felvett kölcsön kamatjának kiszámításakor alkalmazzák.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ