Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban
Vissza

Érintetlen kriptát találtak a bánffyhunyadi református templomban

Érintetlen kriptát találtak Bánffyhunyadon, a református templom felújítási munkálatai során.

A régészek a templom felújítása alatt végeztek ásatásokat, amikor a kriptát – amely négy holttestet rejtett – megtalálták. A lelet jelentőségét növeli, hogy Erdélyben 120 éve találtak utoljára érintetlen kriptát, Csók Zsolt, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régésze szerint európai jelentőségű leletről beszélhetünk.

A reggeli órákban megbontott kriptában valószínű 17-18. századiak a leletek, amelyeket a régészek elkezdtek kiemelni és konzerválni. Csók Zsolt elmondta, hogy a holttesteket a kiemelés után úgynevezett karanténba helyezik, hogy minél jobban megőrizzék azokat. Ezt követően a kolozsvári történeti múzeumba szállítják a holttesteket és az ezüst csillagformával veretezett koporsókat, hogy ott megvizsgálják azokat.

A kriptában két felnőtt és két gyermek koporsóját fedezték fel, az egyik koporsón „Bánffy K” feliratot találtak a régészek. Csók Zsolt szerint egy 3-4 éves gyerekről lehet szó, akit díszes ruhákba csomagoltak. A ruhákban illatos növények maradványai is fellelhetőek, ezek közül egyelőre a rozmaringot azonosították a helyszínen. A gyerek holttestén brokát párta volt ezüst csipkével.

A bánffyhunyadi református templomban zajló ásatások a templom felújításához kapcsolódnak. A gyülekezet 2017-ben nyert uniós pályázatot, amely során közel 2 és fél millió eurót kapnak a templom teljes felújítására. A felújítás befejezésére összesen négy év áll a gyülekezet rendelkezésére.

 Fotó és szöveg Kiss Gábor (reformatus.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Európa Achilles-sarka
Két eltévedt csoportot mentettek ki a ...
„Szomorú látni azt az étvágyat, amivel ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ