Erdélyi származású írók az idei Baumgarten-díjasok között
Vissza

Erdélyi származású írók az idei Baumgarten-díjasok között

Második alkalommal is átadják a Baumgarten-emlékdíjakat és –jutalmakat, idén pedig több erdélyi származású szerző neve is feltűnik a kitüntetettek listáján, így Bodor Ádám, Selyem Zsuzsa és Tompa Andrea is részesül az elismerésben.

A díjakat a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület kurátora és tanácsadói ítélik oda, azaz Kukorelly Endre, Kálmán C. György, Nemes Z. Márió, Vámos Miklós és Zilahi Anna. Döntésük alapján 2021-ben Baumgarten-emlékdíjat kap a kolozsvári születésű Bodor Ádám és Tompa Andrea, a marosvásárhelyi születésű Selyem Zsuzsa, valamint Báthori Csaba, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc és Takáts József.

Baumgarten-emlékjutalmat Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ela Sobolewska és Szolláth Dávid vehet át 2021-ben.

A Baumgarten-emlékdíjat 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület alapította. Az alapítók a díjjal az egykori Baumgarten-díj hagyományát kívánják folytatni, annak minél több elemét megtartva.

Az első emlékdíjakat és jutalmakat – az 1927 és 1947 között működő Baumgarten-díj kurátora, Babits Mihály teremtette hagyomány szerint – az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján, 2020. január 18-án adta át a Gyümölcsöskert Egyesület, szintén a hagyomány szerint a Gundel étteremben.

Ekkor díjat kapott Marno János, Márton László, Pintér Béla, Szentjóby Tamás, Christina Viragh, jutalomban pedig Bartók Imre, Bán Zoltán András, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia részesült.

Az emlékdíjjal, amelyet közösségi finanszírozásból tartanak fenn, idén fejenként 500 ezer forint, a jutalmakkal pedig 200-200 ezer forint jár. A szabályzat szerint, ha valamelyik évben nagyobb összeg folyik be, akkor az előző évi, alacsonyabb összegű díjakat és jutalmakat az egyesület visszamenőleg kiegészíti. Az idei díjátadást a vírushelyzetre való tekintettel később tartják meg.

A Baumgarten-emlékdíjak és -jutalmak odaítéléséről a tanácsadók javaslatai alapján három egymás utáni évben egy kurátor dönt, majd mandátumát az egyik, akkor már díjazott számára adja át. Első alkalommal az alapítók Kukorelly Endre írót választották kurátornak, aki idén második alkalommal hozza meg döntését tanácsadói segítségével (a tanácsadók minden évben mások).

Az emlékdíj teljes transzparenciával működik, célja, hogy minél szélesebb társadalmi támogatást kapjon. A díj jutalmazhat életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, de – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni. Egy személy több éven keresztül is díjazható. (Forrás: litera.hu)

(Borítóképen Bodor Ádám, Selyem Zsuzsa és Tompa Andrea) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ