Erdélyi demokráciaközpontokban is aktiválhatók lesznek a magyar személyazonosító igazolványok
Vissza

Erdélyi demokráciaközpontokban is aktiválhatók lesznek a magyar személyazonosító igazolványok

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kilenc úgynevezett demokráciaközpontjában is aktiválhatják jövő héttől kezdődően a magyar elektronikus személyazonosító igazolványaikat (eSzig) az erdélyi magyar állampolgárok - tudatta szerdán az EMNT.

Az új szolgáltatás az EMNT marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kolozsvári, nagybányai, nagyváradi és szatmárnémeti irodájában vehető igénybe. Az elektronikus személyazonosító igazolványokat továbbra is Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusain lehet kérvényezni és átvenni, a kilenc EMNT-iroda munkatársai az eSzig aktiválásában segítenek.

Az aktivált eSzig használata egyszerűsíti és ezáltal gyorsítja a hatósági személyazonosítást határátkelésnél, reptereken vagy más hatósági ügyintézésekben. Az erdélyi magyarok az elektronikus személyi igazolványukat az Európai Unión belül ugyanúgy használhatják, mint az útlevelet.

"Többször megtörtént, hogy az eSzig mellé járó zöld borítékot az ügyfelek otthon felejtették, amikor a főkonzulátusokra utaztak a kártyák aktiválását kérni. A boríték az aktiválási pin kódot tartalmazta. Az ügyfelek emiatt gyakran kétszer utaztak nagy távolságokon, hogy aktiváltathassák igazolványukat. Az EMNT demokráciaközpontjai révén most ez a szolgáltatás közelebb került a magyar állampolgárokhoz" - idézte a közlemény Tiboldi Lászlót, az EMNT alelnökét, aki Sándor Krisztinával, az EMNT ügyvezető elnökével együtt egy kolozsvári sajtóértekezleten számolt be a demokráciaközpontok szolgáltatásainak bővítéséről.

A magyar állam szerződéses partnereként, az EMNT demokráciaközpontjai nyolcadik éve segítik a honosítást. Az elmúlt évek során mára mintegy 600 ezer erdélyi magyar vált magyar állampolgárrá, az ügyintézések közel felét pedig az EMNT-demokráciaközpontok bonyolították le. Az irodahálózat tevékenysége az anyakönyvezési ügyekre is kiterjedt, az erdélyi magyar állampolgárok családi állapotaik változását is bejelenthetik itt. A 2014-es, 2016-os és a 2018-as magyarországi választások során az irodák segítettek a választói névjegyzékbe való felvételben, valamint a levélszavazatok begyűjtésében - emlékeztetett az EMNT közleménye.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új buszvonalak létesítését tervezi a ...
Augusztusi bakancslista – jön a ...
Az idei első öt hónapban 5,47 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ