Erdélyben turnézik a Nemzeti Énekkar – In memoriam 1956 a Kolozsvári Magyar Opera zenekarával
Vissza

Erdélyben turnézik a Nemzeti Énekkar – In memoriam 1956 a Kolozsvári Magyar Opera zenekarával

Három városban ad hangversenyt a Nemzeti Énekkar a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarával együtt: vasárnap Sepsiszentgyörgyön, hétfőn Csíkszeredán, szerdán Kolozsváron.

A hangversenysorozat ötletgazdája Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának vezetője, aki a Nemzeti Énekkar előadásában március 9-én a Mátyás Templomban Grecsanyinov Vesperás művét dirigálta. A két társulat Kodály Psalmus Hungaricusával, valamint a magyar kórusirodalom gyöngyszemeivel emlékezik meg az 1956-os eseményekről.

A mintegy 140 főből álló két együttes október 20-án a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-Templomban koncertezett, október 21-én Csíkszeredán, a Szent-Ágoston Templomban, végül október 23-án Kolozsvárott, a Kolozsvári Magyar Operában lépnek fel.

A hangversenyek első részében Somos Csaba vezényletével elhangzik Kocsár Miklós és Nagy László Csodafiú-szarvas, Gyöngyösi Levente Gloria a Missa Quinque auctorum-ból, Vass Lajos-Paul Verlaine Nocturne, Bartók Béla Bolyongás, Isten veled!, Orbán György-Bornemissza Péter Szabad-e?, valamint Kodály művei, a Jézus és a kufárok és az Esti dal.

A közlemény szerint a szünet után Kodály felemelő szerzeménye, a Psalmus Hungaricus zárja az ünnepi hangversenyt. A tenorszólót Pataki Adorján énekli, közreműködik a Nemzeti Énekkar és a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, vezényel Horváth József.

A Kolozsvári Magyar Opera honlapján elérhető információk szerint az ünnepi hangversenyre a belépés ingyenes.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ