Exit poll - Elérte az RMDSZ a bejutási küszöböt az EP-választáson
Érvényes az igazságügyi témákban kiírt népszavazás
Érvényes az igazságügyi témákban kiírt népszavazás
Vissza

Exit poll - Elérte az RMDSZ a bejutási küszöböt az EP-választáson

5,4 %-ot ért el az RMDSZ az EP-választáson a CURS-Avantgard exit pollja szerint. További eredmények: Szociáldemokrata Párt 25,8%, Nemzeti Liberális Párt 25,8%, Mentsétek meg Romániát és a PLUS 23,9%, Pro Románia 5,2%, Népi Mozgalom Pártja 5,2%, Liberálisok és Demokraták Pártja 4,9%. Az országos részvétel 48,97%, ami messze meghaladta a 2014-es EP-választásokon mért 32,44%-ot. Kolozs megyében 61%-os részvételt mértek. Az államfő által igazságügyi témákban kiírt népszavazás, amely az EP-választással párhuzamosan zajlott, az exit poll szerint érvényes és eredményes, az adatok szerint a szavazók 41,25%-a vett részt a referendumon.
Kelemen Hunor: az erdélyi magyarok az utolsó órákban is menjenek el szavazni

Kelemen Hunor szerint a romániai magyar többségű településeken elmarad a részvétel az országos átlagtól, ezért a politikus arra buzdított, hogy mindenki vegyen részt az európai parlamenti választásokon.Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség belső rendszerén keresztül folyamatosan kapják a részvételi adatokat, és ezek azt jelzik, hogy a magyar többségű településeken elmarad a részvétel az Országos Választási Iroda által publikált országos adatoktól. Azt is megemlítette, hogy felvidéki magyar politikusoktól tudja, hogy "náluk is rezeg a léc, és inkább az öt százalékos küszöb alatt vannak, mint fölötte"."Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen hangunk Brüsszelben, és az erdélyi magyarok kimaradjanak az Európai Parlamentből. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy az utolsó órákban menjenek el szavazni!" - jelentette ki a politikus.Adatok szerint a 16 órás országos átlagos részvétel 32 százalékos volt Romániában, míg az RMDSZ által végzett mérések szerint a magyar részvétel 30,8 százalékos lehetett. A 85 százalékban magyarok által lakott Hargita megyei részvétel 16 órakor 3,8 százalékkal maradt el az országostól.Részvétel 18 órakor: 39,08%

39,08 százalék volt a részvétel délután 6 órakor országos viszonylatban, Kolozs megyében ez az érték 47,63 százalék. 

Uszító üzeneteket kapnak a választópolgárok

 

Továbbra is alacsony a magyar részvétel

A 16 órási adatok azt mutatják, hogy a magyar részvétel lemaradása nagyobb, mint az elmúlt EP- és parlamenti választásokon ebben az órában. Szatmár és Kovászna megyék továbbra sem zárkóztak fel a jobban teljesítő magyarlakta megyékhez, az országos átlagot figyelve pedig még mindig nagy a lemaradás Erdély-szerte. Az országos részvétel 32 %, de a nagy magyar megyék elmaradnak az országos átlagtól: Hargita megye 31 %, Maros 31 %, Bihar 33%, Szilágy 33 Szatmár 26 %” - mutatott rá Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Iohannis: arra kérem Önöket, ne veszítsék el türelmüket!

Klaus Iohannis felhívást intézett a hatóságokhoz arra kérve őket: sürgősen találjanak megoldást annak érdekében, hogy mindenki leadhassa szavazatát. Ugyanakkor arra kérte a sorban álló szavazópolgárokat, hogy ne veszítsék el türelmüket, és ne mondjanak le szavazati jogukról.- Arra kérem Önöket, ne veszítsék el türelmüket, ne mondjanak le a szavazásról egy alkalmatlan kormány miatt, amely arra kényszeríti a választókat, hogy hosszú, tömött sorokban várakozzanak az alkotmányos joguk érvényesítéséért.Több bukaresti szavazókörzetnél három órát is várakozni kellett (Fotó: Facebook)

Az államfő azt követően nyilatkozott, hogy az országban, de főleg a külügyminisztérium által külföldön létrehozott szavazókörzetek előtt hosszú sorok alakultak ki.Külügy: kétszer több szavazókörzet áll a külföldön szavazó román állampolgárok rendelkezésére

Mai sajtóközleményében a külügyminisztérium arról tájékoztat, hogy a Románián kívül létrehozott 441 szavazókörzetben zökkenőmentesen zajlik a voksolás. Közlésük szerint a reggeli órákban voltak ugyan kisebb műszaki gondok, ám ezeket sikerült kiküszöbölni.

A dokumentum szerint a délutáni órákig jelentős volt a részvétel, ám a szavazás vonatkozásában nincs fennakadás.

A külügyminisztérium közli: a mostani voksoláson több mint kétszer annyi szavazókörzet áll a külföldön élő román állampolgárok rendelkezésére, mint a korábbi alkalmakkor.

Hangsúlyozzák: a külföldön élő román állampolgárok az adott állam bármely szavazókörzeténél, amelyeket a nagykövetségek, konzulátusok, kulturális központok, tiszteletbeli konzulátusok épületében leadhatják voksukat.

A külföldön létrehozott szavazókörzetek jegyzéke itt található: http://www.mae.ro/node/48090.Hosszú sor több kolozsvári szavazókörzetnélA közösségi hálózatokon olvasható beszámolók szerint több kolozsvári szavazókörzetben hosszú sorok kígyóznak a fülkék előtt. Volt olyan, akinek 90 percet kellett várakoznia, amíg leadhatta voksát.

Több szavazópolgár humorosan állt hozzá a kialakult helyzethez.

-  Olyan ez, mint 1989 előtt, amikor narancsot vagy tojást osztottak – fogalmazott egy nő.

- Nem ijeszt el a sor. Menjetek szavazni! - írja Facebook-oldalán Zitzman Xénia a 3 hónapos Lea nevében is

Lázok Levente Facebook oldalán olvastuk: 1989 óta minden szavazáson részt vett, ám ilyen arányú részvételt még sohasem tapasztalt.

- Örömmel tölt el az emberek polgári önérzete – írja a kolozsvári férfi Facebook-oldalán.Mérsékelt részvétel a Monostor több szavazókörzeténélA Monostor lakónegyedben levő Retezat utcában található Liviu Rebreanu (volt 3-as) általános iskolában kialakított szavazókörzetekben a kora délutáni órákban az eddigi szavazásokkor tapasztalt arányban vettek részt a polgárok a voksoláson. Két szavazókörzetnél kisebb sor alakult ki, ám senki sem volt türelmetlen, mindenki néhány perc leforgása alatt leszavazott.

A helyszínen úgy a csendőrség, mint a Katasztrófaelhárítási Felügyelőség (ISU) képviselője is jelen volt.

A korábbi szavazással ellentétben, most nem volt jelen a közvélemény-kutató intézet munkatársa, aki az exit pollt eredményekhez gyűjtött adatokat a voksolást befejezett személyektől.Sok múlik Dés, Szamosújvár, Torda, Aranyosgyéres, Bánffyhunyad magyar közösségén

Kolozs megyében 14 órakor a részvételi arány 27,67 százalék  (országos átlag 23,85 százalék), ami magasabb az országos átlagnál. A többségében magyar lakta falvakban is a megyeihez hasonló a részvétel, de ez egyáltalán nem ok a nyugalomra, a magyar közösség tagjai közül még nagyon sokan kell az urnákhoz járuljanak ahhoz, hogy a célul kitűzött szavazatszám meglegyen – tudtuk meg Antal Gézától. A Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Szabadságnak elmondta: Kolozs megye városaiban alacsony a részvételi arány.

Alacsony a magyar részvétel a szavazókörzetekben

Ne bízzuk a románokra a magyar képviseletet! – hangzott el azon a rövid tájékoztatón, amelyet Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke tartott azt követően, hogy kiértékelték az első választási adatokat. 

„A kora délelőtti adatok szerint nagyobb a szavazási kedv a román vidékeken, mint a magyar településeken” – mutatott rá az ügyvezető elnök, majd hozzátette: a 10 órás részvétel magasabb, mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson.

13 órakor a részvétel 20 százalék

Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 20% -a adta le voksát az európai parlamenti választáson a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. 2014-ben 12,54 százalék, 2009-ben 10,24 százalék, 2007-ben 11,67 százalék szavazott 13 óráig.

Kelemen Hunor: hogy mennyit ér a szavunk az EP-ben, attól függ, hogy hányan megyünk el szavazni!Egy erős Európai Unióra szavaztam, amelyben Erdély fejlődik, és amelyben az őshonos kisebbségek is védelmet nyernek – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap. Az RMDSZ elnöke Karcfalván az európai parlamenti választáson és a referendumon is voksolt.

Abban bízik, hogy a mai szavazást követően az erdélyi magyaroknak lesz hangjuk Európában, és nemcsak hangjuk lesz, de sikerül befolyásolniuk az Unió alakulását. „Arra szavaztam, hogy a következő években legyen gazdasági fejlődés és megerősödés, legyen biztonság Európa népeinek, és hogy azokban a kérdésekben, amelyeket az Unióban döntenek el, olyan választ kapjon közösségünk, amely megnyugtató rendezését jelenti ügyeinknek” – nyomatékosított.

Kelemen Hunor arra kérte a választókat, hogy menjenek el minél nagyobb számban szavazni. Leszögezte: „attól függ, hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, hogy ma hányan megyünk el voksolni. Ezt ma este 9 óráig megtehetjük” – összegzett a szövetségi elnök. 

Magas a részvétel a referendumon is

Az EP-választásokkal párhuzamosan tartott népszavazáson a részvétel 11 órakor 8,49 százalék volt, ami szintén magasnak számít tekintettel arra, hogy az októberi kétnapos referendumon a részvétel alig haladta meg a 20 százalékot.

Mintegy 1300 újságíró fog tudósítani az EP brüsszeli székházából

Mintegy 1300 újságíró fog tudósítani az európai parlamenti (EP-) választásokról vasárnap a képviselőtestület brüsszeli székházából.Jaume Duch, az EP szóvivője arról számolt be szombaton, hogy az eseményre a legtöbb újságíró Belgiumból (259), Németországból (207), illetve Olaszországból (104) akkreditáltatta magát. Több mint 200 riporter érkezik Európai Unión kívüli országokból, köztük 54 az Egyesült Államokból, 21 Japánból, valamint 20 Kínából.Közel 200 csatornától 770 tévés, emellett 70 rádiós, 170 hírügynökségi újságíró, a nyomtatott és online sajtó részéről pedig 260 riporter lesz jelen."Sokkal nagyobb a médiaérdeklődés, mint a korábbi választásokkor, soha eddig nem regisztrált ennyi újságíró. Ez világosan mutatja a növekvő jelentőségét ennek, a világban egyedülálló transznacionális demokratikus folyamatnak" - hangsúlyozta.Erre a különleges alkalomra a plenáris üléstermet hatalmas médiaközponttá alakították át, de több másik termet is használhatnak majd az újságírók.A friss mandátumbecsléseket, eredményeket, részvételi adatokat és egyebeket egy 27 méteres képátlójú kijelzőn lehet majd követni.Az este folyamán az Európai Parlamentben lesznek a frakciók vezetői és a képviselőcsoportok csúcsjelöltjei is.

Részvételi arány 10 órakor: 6,5%Három órával a szavazókörök megnyitása után 6,5 százalékos a választási részvétel, ami közel 2 százalékkal nagyobb mint a legutóbbi EP-választásokkor, 2014-ben (4,61 százalék. 2009-ben 4 százalékot, 2007-ben 3,79 százalékot mértek.

Megnyíltak a szavazókörzetek 

A szavazókörzetekben először beszkennelik a voksolásra jelentkezők személyazonossági iratát, majd a választási informatikai rendszer a személyi szám alapján helyben ellenőrzi: jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e, nem szavazott-e már másutt. A 2016-os választásokra bevezetett informatikai rendszer a többszöri voksolás kiküszöbölését szolgálja, és lehetővé teszi a részvétel valós idejű követését.

A választók egy szavazófüzetet és két szavazólapot kapnak. A füzet lapjain az EP-választásokon induló 13 politikai alakulat jelöltlistája és három független jelölt neve szerepel, közülük kell pecsételéssel választani. 

A referendumon feltett két kérdés külön-külön szavazólapon szerepel, amelyekre igennel vagy nemmel lehet voksolni. A referendum akkor lesz érvényes ha a romániai állandó lakhellyel rendelkező román választók legalább 30 százaléka (több mint 5 millió 480 ezer ember) leadja voksát, és akkor lesz eredményes, ha legalább 25 százalékuk (legalább 4 millió 567 ezer ember) azonos módon szavaz.

A Romániába előzetesen átjelentkezett külföldi uniós polgárok csak az EP-választáson vehetnek részt. A  külügyminisztérium 441 szavazókört rendezett be a külképviseleteken, ahova a szavazásra és a referendumon való részvételre jogosult külföldön élő román állampolgárokat várják.

A szavazókörzetek 21 órakor zárnak.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ