EP-határozat a romániai forradalomról
Vissza

EP-határozat a romániai forradalomról

Elsöprő többséggel, 513 támogató és 18 ellenszavazattal, 87 tartózkodás mellett fogadta el ma az Európai Parlament (EP) az 1989-es romániai forradalom kitörésének harmincadik évfordulója alkalmából hozott határozatot.
A határozat hétfő esti vitáján Adina Vălean, közlekedésért felelős európai biztos kifejtette: a román forradalom az utolsó és a legvéresebb volt a kelet-európai lázadások közül, és hogy a románok azon a télen a szabadságért, az alapvető jogokért és a demokráciáért harcoltak.

A ma elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament felszólítja a román államot, hogy fokozza erőfeszítéseit, s tisztázza az igazságot az 1989. decemberi forradalommal kapcsolatban. Az Európai Unió intézményeit és tagállamait, beleértve Romániát pedig arra, hogy tegyenek meg minden erőfeszítést azért, hogy a kommunista rezsim által elkövetett bűncselekmények ne merüljenek feledésbe, és hogy garantálják, hogy ilyen bűncselekmények soha többé nem következnek be.

A számos néppárti (EPP), szocialista (S&D) és a Renew Europe képviselőcsoporthoz tartozó román és külföldi képviselő által összeállított dokumentum kifogásolja, hogy a román állam szükségtelenül késleltette az igazság megállapítását és megismerését, amely alapvető feltétele annak, hogy az áldozatok és örököseik méltányos kártérítést kapjanak.

A határozat szövege szerint az Európai Parlament megemlékezik és tiszteleg az 1989. decemberi forradalom áldozatai előtt, akik életüket áldozták a romániai totalitárius diktatúra megbuktatásáért. A dokumentum hangsúlyozza: az 1989. decemberi békés tüntetők áldozata lehetővé tette Románia számára az átmenetet a demokrácia, a jogállamiság, a piacgazdaság irányába, valamint az azt követő integrációt az Észak-atlanti Szövetségbe és az Európai Unióba.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
A Madeleine McCann-ügy

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ