Enyedi Ildikó filmje indul az Oscar-díjért
Vissza

Enyedi Ildikó filmje indul az Oscar-díjért

Közép-európai idő szerint ma délután jelentette be az amerikai filmakadémia az idei Oscar-díjak jelöltjeit.

A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje is a legjobb öt közé került. 

Enyedi Ildikó műve az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért. Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 90. alkalommal adják át.

Magyar film eddig két alkalommal kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia. A Testről és lélekről többek között elnyerte a fődíjat a tavalyi berlini filmfesztiválon, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat. 

A víz érintése kapta a legtöbb jelőlést

A legtöbb, 13 jelölést Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapta, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznő (Sally Hawkins) kategóriában. Az élő közvetítésben Tiffany Haddish és Andy Serkis hozta nyilvánosságra a listát.

Jelenet A víz érintése című filmből 

Christopher Nolan Dunkirk című, második világháborús drámája nyolc jelölést kapott, a Három óriásplakát Ebbing határában pedig, amelyet Martin McDonagh írt és rendezett hét kategóriában jelölt.

A legjobb film kategóriában idén 9 film versenghet az Oscar-szoborért, köztük a Lady Bird, amelynek rendezője, Greta Gerwig az ötödik nő, aki a legjobb rendező kategóriában jelölt lett.

A legjobb film Oscar-mezőnyébe A víz érintése és a Lady Bird mellett a Három óriásplakát Ebbing határában című thriller, a Tűnj el! című horror, Stephen Spielberg A Pentagon titkai című filmje, a Winston Churchillről szóló A legsötétebb óra, a Dunkirk, valamint Luca Guadagnino Szólíts a neveden! című filmje és a Daniel Day-Lewis főszereplésével forgatott Fantomszál jutott be.

A legjobb színésznő Oscar-díjára Sally Hawkins (A víz érintése), Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában), Margot Robbie (Én, Tonya), Saoirse Ronan (Lady Bird) és Meryl Streep (A Pentagon titkai) esélyes. A legjobb színész-kategórában pedig Gary Oldman (A legsötétebb óra), Timothee Chalamet (Szólíts a neveden!), Daniel Day-Lewis (Fantomszál), Daniel Kaluuya (Tűnj el!) és Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.) kaphat Oscar-szobrot.

A női mellékszereplők közül Mary J. Blige (Mudbound), Allison Janney (Én, Tonya), Leslie Manville (Fantomszál), Laurie Metcalf (Lady Bird) és A víz érintésében nyújtott játékáért Octavia Spencer lehet díjazott. A Három óriásplakát Ebbing határában című film két színésze, Sam Rockwell és Woody Harrelson is bejutott a legjobb öt férfi mellékszereplő közé, kihívóik Willem Dafoe (Floridai álom), Richard Jenkins (A víz érintése) és Christopher Plummer (A világ összes pénze).

A Mudbound operatőre, Rachel Morrison ugyancsak történelmet írhat, ő az első női operatőr, akit Oscarra jelöltek. A kategóriában Lee Smith (Dunkirk), Sidney Wolinsky (A víz érintése), Joe Walker (Szárnyas fejvadász 2049) és A legsötétebb órát fényképező Bruno Delbonnel esélyes még a szoborra.

Az eredeti forgatókönyvek közül a Három óriásplakátot, a Lady Birdöt, a Tűnj el! című horrort, A víz érintését és a Rögtönzött szerelmet válogatták a mezőnybe, az adaptált forgatókönyvek jelöltjei közé a Szólíts a neveden!, az Elit játszma, a Mudbound, a Logan és a The Disater Artist jutott be.

A filmzenék közül a filmakadémia tagjai Hans Zimmer (Dunkirk), Jonny Greenwood (Fantomszál), Alexander Desplat (A víz érintése), John Williams (Star Wars: Az utolsó Jedik) és Carter Burwell (Három óriásplakát Ebbing határában) szerzeményét jelölték.

A legjobb animációs film Oscarjára a Coco, a Ferdinánd, a Loving Vincent, a Bébi úr és a The Breadwinner kapott jelölést.

A Star Wars: Az utolsó Jedik és a Szárnyas fejvadász 2049 a legjobb vizuális effektus, hangkeverés és hangvágás mezőnyben is szerepel. A Szárnyas fejvadász 2049 a produkciós tervezés öt jelöltje között is versenyez A szépség és a szörnyeteggel, A víz érintésével, A legsötétebb órával és a Dunkirkkel.

A legjobb jelmez kategóriájában a Fantomszál, A szépség és a szörnyeteg, A legsötétebb óra, A víz érintése, valamint a Viktória királynő és Abdul lett jelölt. Utóbbi a maszk és haj-mezőnyben Az igazi csoda és A legsötétebb óra jelöltjeivel verseng a díjért.

A 90. Oscar-díjkiosztó gálát március 4-én rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban.  A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják.

 


   


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hároméves késéssel zajlik a HPV elleni ...
Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ