Energiahatékonyabbá tennék a 2-es gyermekgyógyászatot
Vissza

Energiahatékonyabbá tennék a 2-es gyermekgyógyászatot

A Kolozs Megyei Gyermeksürgősségi Kórház keretében működő 2-es gyermekgyógyá­szati részleg C1-es és C2-es épületének energiahatékonyság-növelését célozza a Kolozs Megyei Tanács projekje, amellyel a 2014–2020-ra kiírt Regionális Operatív Program támogatását pályázzák meg. A beruházás azért is indokolt, mert a 2-es számú gyermekgyógyászat épületének állapota igencsak leromlott, felszereltsége elavult, így mindkét épületének nagy az energiafogyasztása, fűtés-, melegvíz és villanyáram költsége.

– A két épület hőszigetelésével egyrészt a betegek és az egészségügyi személyzet komfortszintjét növelnénk, másrészt pedig költséghatékonyabban működtethetnénk a kórházat – fogalmazott a kezdeményezés kapcsán Alin Tişe a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A projekt céljának megvalósítása, azaz az energiahatékonyság növelése érdekében mindkét épület a külső falait hőszigetelik, de szigetelik a fűtéscsöveket, melegvizes csöveket, ledes világítótestekre cserélik a jelenlegi fényszórókat, ami magas energiahatékonyságot és alacsony energiafogyasztást garantál, de emellett napelemeket is felszerelnének. A beruházás következtében csökkenne az energiafogyasztás és a üvegházhatású gázok kibocsátása, ami az éves energiafogyasztást legalább 30 százalékkal mérsékelné.

Ami a finanszírozási forrásokat illetik, a beruházás értéke megközelíti a 2,34 millió lejt. Az európai támogatás értéke közel 1,9 millió lej, a Kolozs Megyei Tanács hozzájárulása pedig 446,6 ezer lej.

A Kolozsvári Gyermeksürgősségi Kórház személyzetének tevékenysége nyolc különböző helyszínen, 15 részlegen zajlik, összesen 506 ággyal rendelkezik.  A közegészségügyi intézményben nemcsak Kolozs megye, de az ország más 30 megyéjének kiskorú betegeit is ellátják, miközben oktatói és tudományos munka is zajlik az intézetben. A 2-es számú gyermekgyógyá­szat két épületben működik, amelyeket több mint száz éve építettek, itt látják el az újszülötteket, kisgyermekeket és 18 évnél fiatalabbakat. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az RMDSZ támogatását kérte az új ...
Nemzeterősítő rendezvény a Mátyás ...
Johannis: Romániában folytatni kell a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fotókiállítás a Hóstátról a ...
  • Hóstát 1979–1984
  • Miniszterelnök asszony
  • Elcsendesedett a csíkszeredai ...
  • Bemutatták Clarisse Werner kötetét