Energiahatékonyabbá tennék a 2-es gyermekgyógyászatot
Vissza

Energiahatékonyabbá tennék a 2-es gyermekgyógyászatot

A Kolozs Megyei Gyermeksürgősségi Kórház keretében működő 2-es gyermekgyógyá­szati részleg C1-es és C2-es épületének energiahatékonyság-növelését célozza a Kolozs Megyei Tanács projekje, amellyel a 2014–2020-ra kiírt Regionális Operatív Program támogatását pályázzák meg. A beruházás azért is indokolt, mert a 2-es számú gyermekgyógyászat épületének állapota igencsak leromlott, felszereltsége elavult, így mindkét épületének nagy az energiafogyasztása, fűtés-, melegvíz és villanyáram költsége.

– A két épület hőszigetelésével egyrészt a betegek és az egészségügyi személyzet komfortszintjét növelnénk, másrészt pedig költséghatékonyabban működtethetnénk a kórházat – fogalmazott a kezdeményezés kapcsán Alin Tişe a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A projekt céljának megvalósítása, azaz az energiahatékonyság növelése érdekében mindkét épület a külső falait hőszigetelik, de szigetelik a fűtéscsöveket, melegvizes csöveket, ledes világítótestekre cserélik a jelenlegi fényszórókat, ami magas energiahatékonyságot és alacsony energiafogyasztást garantál, de emellett napelemeket is felszerelnének. A beruházás következtében csökkenne az energiafogyasztás és a üvegházhatású gázok kibocsátása, ami az éves energiafogyasztást legalább 30 százalékkal mérsékelné.

Ami a finanszírozási forrásokat illetik, a beruházás értéke megközelíti a 2,34 millió lejt. Az európai támogatás értéke közel 1,9 millió lej, a Kolozs Megyei Tanács hozzájárulása pedig 446,6 ezer lej.

A Kolozsvári Gyermeksürgősségi Kórház személyzetének tevékenysége nyolc különböző helyszínen, 15 részlegen zajlik, összesen 506 ággyal rendelkezik.  A közegészségügyi intézményben nemcsak Kolozs megye, de az ország más 30 megyéjének kiskorú betegeit is ellátják, miközben oktatói és tudományos munka is zajlik az intézetben. A 2-es számú gyermekgyógyá­szat két épületben működik, amelyeket több mint száz éve építettek, itt látják el az újszülötteket, kisgyermekeket és 18 évnél fiatalabbakat. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A külhoni románoknak üzent Johannis és ...
Pászkán Zsolt: Romániában szelektíven ...
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ