Elvek
Vissza

Elvek

Ha ragaszkodunk az elvekhez és az értékekhez, akkor semmi képpen nem lehet helyeselni Laura Codruţa Kövesi főügyésznek a döntését, aki háromszori meghívásra sem volt hajlandó megjelenni a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, amely a 2009-es elnökválasztás második fordulójának estéjén történteket vette górcső alá. Lehet vitatkozni arról, hogy a parlamentet alkotó személyek milyen minőségűek. Tudjuk mindannyian, hogy az elmúlt két évtizedben rohamosan romlott a törvényhozók felkészültsége, erkölcsi magatartása, viselkedése és munkamorálja. Ennek ellenére Románia parlamenti köztársaság, amelyben a törvényhozói testület az állampolgárok szavazatai révén elnyert meghatalmazással gyakorolja szuverén hatalmát. A parlament nincs alárendelve senkinek, de nyilvánvalóan ő sem tehet akármit, alkotmányos keretek között kell eljárnia.

Hatáskörei közé tartozik megkérdőjelezhetetlenül a vizsgálóbizottság létrehozása, amit ebben az esetben meg is tett. Márpedig ha a parlament valakit meghív meghallgatásra, akkor az illetőnek meg kell jelennie a testület előtt, mert ezt mondják a törvények. Ezt az alkotmányos kötelezettséget ismeri minden bizonnyal George Maior, a belföldi hírszerzés volt elnöke, aki minden további nélkül jelentkezett a testület előtt annak ellenére, hogy jelenleg Románia amerikai nagykövete, tehát nem a második utcasarokról kellett befáradnia a parlamentbe.

Kövesi azonban ezt a kötelezettséget elmulasztotta, és újabb arrogáns viselkedésmódja tovább erősíti azt az egyre terjedő meggyőződést, miszerint az igazságszolgáltatás elszámoltathatatlan, érinthetetlen hatalmi ágnak tekinti magát, amely szembe mehet az alkotmánnyal, mit sem törődve a jogállamiság kereteivel. Bizonyára az igazságszolgáltatás függetlensége felé az elmúlt tíz évben tett lépések pozitív változásokat eredményeztek, és sokaknak nem tetszik, hogy az igazságszolgáltatás elkezdte végezni a dolgát. A politikum mindig is megpróbálta befolyása alá vonni az igazságszolgáltatást, főleg az ügyészséget, ami szintén visszaélésnek számít. De ezt az igazságtalanságot nem lehet megtorolni újabb igazságtalansággal, alkotmánysértéssel.

A szabályok fölötti könnyed átjárás nem segíti a jogállamiság megszilárdítását, hiszen azt üzeni, hogy aki hatalmi pozícióban van, bármit megtehet büntetlenül. Kövesi most éppen ugyanazt csinálta, mint a kilencvenes évek rablógazdálkodását kihasználó üzletember-politikusok, akik a szabályokra fittyet hányva azt tettek, amit jónak láttak, nem vettek figyelembe törvényes, alkotmányos előírásokat, ne adj Isten jogszokásokat. Az elveket kidobandónak tekintették, márpedig ezek nélkül sikeres korrupcióellenes harcot sem lehet folytatni.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Idegek játéka
  Idegek játéka
 • Ördögűzés
  Ördögűzés
 • D-day
  D-day
 • Egyensúly
  Egyensúly
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ