Eltörölték első fokon azt a bírságot, amelyet Funarra róttak ki, mert a lovak nyelvének nevezte a magyart (FRISSÍTVE Tánczos Barna nyilatkozatával)
Vissza

Eltörölték első fokon azt a bírságot, amelyet Funarra róttak ki, mert a lovak nyelvének nevezte a magyart (FRISSÍTVE Tánczos Barna nyilatkozatával)

Az első fokon eljáró Kolozsvári Táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funarra, Kolozsvár korábbi szélsőségesen nacionalista polgármesterére róttak ki azért, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart - közölte internetes oldalán hétfőn a Krónika napilap.

Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben az elnökválasztáson, és a közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, az RMDSZ szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort.

„Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem” – jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A politikust Tánczos Barna panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD). A CNCD 2015 márciusában úgy döntött, Funar kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört”, és nem járul hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”. Ezért a testület úgy határozott, Funarnak 2000 lejes büntetést kell fizetnie.

Funar megtámadta a bíróságon a döntést, s ötévi pereskedés után a kolozsvári táblabíróság múlt héten a panaszos javára döntött, arra kötelezve az alpereseket – a CNCD-t, illetve Tánczos Barnát –, hogy fizessék ki Funar 300 lejes perköltségét. A pénteken hozott ítélet 15 napon belül megfellebbezhető.

Gheorghe Funar 1992 és 2004 között volt Kolozsvár polgármestere, a 2014-es elnökválasztáson a voksok 0,47 százalékát szerezte meg.

„Ismerve Funar múltját, hogy hányszor sértette meg a romániai magyarokat, azt gondolom, nagyon is megérdemelte a bírságot, amelyet a bíróság most első fokon eltörölt. Ilyen körülmények között nem csodálkozhatunk azon, hogy csökken a polgároknak a hatóságokkal, az igazságszolgáltatással szembeni bizalma”, fejtette ki véleményét a Szabadság kérdésére Tánczos Barna. Az RMDSZ-es szenátor különben csodálkozik, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) jogászai nem tudták alátámasztani érveiket a Funar elleni perben.  Mivel a per a CNCD és Funar között zajlik, ő már nem tehet semmit, mondta. Reményét fejezte ki azonban, hogy a CNCD meg fogja fellebbezni ezt az ítéletet, mégpedig sikerreé. Ha viszont nem, akkor a 300 lejes perköltségen osztozni fog a CNCD-vel – nyilatkozta.   

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önkormányzati választások szeptember ...
Gyalogos- és környezetbarát ...
Ha hétvége, akkor szabadtéri bábelőadás

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Telesulis pedagógusokat díjaztak ...
  • Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az ...
  • Összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton
  • Ne vigy minket a kísértésbe!
  • Megvezetés