Első alkalommal hirdetik meg a Gheorghe Petraşcu képzőművészeti versenyt
Vissza

Első alkalommal hirdetik meg a Gheorghe Petraşcu képzőművészeti versenyt

Gheorghe Petraşcu születésének 150. évfordulója alkalmából első alkalommal hirdeti meg a Gheorghe Petraşcu Nemzetközi Képzőművészeti Versenyt a festőművész szülővárosában, Tekucsban működő Teodor Cincu Történeti Múzeum és a Pro Valores Egyesület – olvasható a szervezők Agerpreshez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kizárólag online megrendezésre kerülő verseny „a képzelet által képviselt abszolút szabadság szerelmeseinek szól” és célja „a színek, formák, kifejezések univerzumába szerelmes új tehetségek felfedezése”.

A résztvevők augusztus 10. és november 10. között több jelentkezési szakaszban küldhetik el festészeti, grafikai vagy vegyes technikával készült munkáik fotóját és a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat a concursulgheorghepetrascu@gmail.com e-mail címre. A versenyzők olyan témák által inspirált műveket küldhetnek be, amelyekben Gheorghe Petrașcu jeleskedett, ilyen a csendélet, a tájkép, az akt, a virág és a portré.

A Mircia Dumitrescu festőművész által vezetett zsűri döntése alapján díjazott alkotások bekerülnek a tekucsi Teodor Cincu Történeti Múzeum gyűjteményébe és az intézmény által rendezett állandó kiállításon bármikor megtekinthetők lesznek a közönség számára is. A verseny első helyezettjének járó trófeát Ioan Tămâian üvegművész készíti, a nyeremények összértéke pedig meghaladja a 10 ezer lejt. A versenykiírás további részletei a www.asociatiaprovalores.ro honlapon böngészhetők.

Az idén 150 éve született Gheorghe Petrașcu (1872–1949) a bukaresti Belle–Arte Képzőművészeti Főiskolán végzett, majd a párizsi Julian Akadémián folytatta tanulmányait, a román alkotóművészet kiemelkedő személyiségeként tartják számon és 1936-ban a képzőművészek közül őt választotta elsőként tagjává a Román Akadémia.

A bukaresti Athenaeumban rendezett első egyéni kiállítása után részt vett a hivatalos román szalonok kiállításain Barcelonában, Párizsban, Velencében és Zürichben, lenyűgözve a közönséget tájképeinek és beltéri jeleneteinek kromatikájával, kifejezőerejével.

(Borítókép forrása: Wikipédia)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ