Először ütköztettek űrszondát aszteroidával
Vissza

Először ütköztettek űrszondát aszteroidával

Ma hajnalban, romániai idő szerint 2 óra 14 perckor a NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) űrszondája egy ellenőrzött ütköztetés során nekicsapódott a Dydimos elnevezésű aszteroida-páros kisebbik elemének. A műveletet a NASA az AIDA jelzetű nemzetközi, bolygóvédelmi célú misszió keretében tervezte meg és hajtotta végre, amelyben – amint arról beszámoltunk – Románia is részt vett.

A teszt szonda a tervezett időben, pontosan hajnali két óra 14 perckor ütközött a Dimorphos nevű, 530 láb – több mint 160 méter – széles bolygóközi égitesttel, amely lényegében a már említett, Dydimos páros nagyobbik aszteroidájának szatellitje. A bolygóvédelmi missziót arra való felkészülésként hajtották végre, ha egy nagyobb méretű aszteroida becsapódása fenyegetné a Földet – a cél az volt, hogy az égitestbe ütköztetett űrszondával az égitestet eltérítsék a pályájáról.

A Dimorphos – amely mintegy 10,5 millió kilométerre van a Földtől – nem jelent veszélyt a bolygóra, de tökéletesen megfelel a rendszer teszteléséhez, közölte a NASA. Azért esett a választás a Dimorphosra, mert mérete hasonló azokhoz az aszteroidákhoz, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a bolygóra nézve. A várakozások szerint az ütközés nyomán kráter keletkezett a Dimorphos felszínén, és törmelékzuhatag távozott az űrbe, a DART űrszonda pedig teljesen megsemmisült.

A kísérlet nyomán a legfontosabb kérdés, hogy a becsapódás miatt megváltozik-e az aszteroida pályája. A tájékoztatás alapján néhány hónapot kell várni arra, hogy a mérések során kiderüljön: valóban így történt-e, és megállapítsák, milyen mértékű volt a változás. A teszt során azért döntöttek az aszteroida eltérítése, nem pedig a felrobbantása mellett, mert szakértők szerint ez jobb megoldás, ha elég idő van rá. Ugyanis éles helyzetben robbantás esetén törmelékeső zúdulhatna a Földre.

A kutatók jelenleg nem tudnak egyetlen olyan égitestről sem, amely belátható időn belül a Földnek csapódhatna, ám 27 ezer aszteroidát azonosítottak bolygónk közelében, és ezek közül több mint 10 ezernek az átmérője meghaladja a 140 métert. Ezen kívül lehet még számos olyan apró égitest, amelyet eddig nem észleltek.

A DART egyébként tavaly novemberben indult útnak Kaliforniából a 800 méter átmérőjű Didymos, valamint a körülötte keringő, kisebb Dimorphos felé. A misszió költsége 325 millió dollár volt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ