Először hallgatták ki a védelem tanúit Horváth Anna perén
Cégvezetők, Jehova tanúja, főszakács-lelkipásztor a tárgyaláson
Cégvezetők, Jehova tanúja, főszakács-lelkipásztor a tárgyaláson
Vissza

Először hallgatták ki a védelem tanúit Horváth Anna perén

Újabb epizódjához érkezett tegnap a Korrupcióellenes Ügyészség által korrupciós ügyekkel vádolt Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester és Fodor Zsolt üzletember pere. A tárgyalás ezúttal sem volt mentes az érdekesebb jelenetektől, hiszen a Kolozs Megyei Táblabíróságon tanúként nemcsak több fontos cégvezető, Emil Boc polgármester volt tanácsosa vagy az RMDSZ egyik vezető tisztségviselője jelent meg, hanem például egy Jehova tanúja, a Román Opera egyik nagybőgőse, egy olyan református lelkipásztor, aki egyben menedzser-üzletvezető és főszakács stb. Ezúttal egyébként – első ízben a per során – a védelem tanúit hallgatták ki, majd szóba került a bírósági felügyelet is, amelynek a meghosszabbítását az ügyész ismételten kérte, Horváth Anna és védőügyvédje pedig az intézkedés fölöslegességére hívta fel a figyelmet. A Táblabíróság végül megszüntette a hatósági felügyeletet, ám az ügyész fellebbezett.

Reggel tíz órakor kezdődött és délutánig tartott csütörtökön a korrupciós ügyekkel vádolt Horváth Anna és Fodor Zsolt perének újabb tárgyalása a Kolozs Megyei Táblabíróságon. Az egyik tanút csupán több mint egyórás szünet után, pontosabban fél háromkor sikerült meghallgatni, mert a bíróság nem igényelte időben a román–magyar fordító jelenlétét. A bírónő ingerülten kérte számon a jegyzőtől a mulasztást: tavaly a férfi a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) illetékesei előtt is a nyelvi jogok betartásának tiszteletben tartásával tett tanúvallomást, tudvalevő volt, hogy a Hargita megyei személy most is igényelni fogja a fordítást – mondta. Előbb a bíró emiatt fel is függesztette a tárgyalást, de amikor kiderült, hogy a fordító csak jóval később tud odaérni, a per a további tanúk kihallgatásával folytatódott. 

„Adtam pénzt, de nem kértem semmit”

A tanúk meghallgatása a vád által javasoltakkal vette kezdetét. Székely Zsuzsanna kolozsvári üzletember kijelentette: bár 5 ezer lej készpénzzel járult hozzá Horváth Anna választási kampányának támogatásához, sohasem kért semmit az RMDSZ-es tisztségviselőtől. „A volt alpolgármester igényelte a támogatást, s mivel értékeltem a közösség érdekében kifejtett tevékenységét, az anyagi javak odaítélése mellett döntöttem” – mondta az üzletember. 

Akárcsak korábban több alkalommal, a vád tanúi semmilyen terhelő nyilatkozatot nem tettek Horváth Anna ellen. Így Cristea Erika sem, aki kijelentette: fogadóórán járt Horváth Annánál, ám az ügyében semmi sem történt, 2007 óta. – Bírósági úton kértem a szomszédságomban törvénytelenül felépített ház lebontását, Horváth Annától pedig azt, a városháza jogászai vegyenek részt a tárgyalásokon. Valóban adtam pénzt a kampányra, de sokkal azután, hogy nála jártam – mondta a nő.

Emil Boc volt tanácsosa is megjelent a tárgyaláson. A hölgy elmondta: soha, semmilyen ügyben nem fordult hozzá a volt alpolgármester. – Hallott-e a Koferről? – kérdezte váratlanul a bíró. – Nem – jött a meglepődött válasz. – Rendben, elmehet – utasította a hölgyet a bíró.

A jegyző helyett a bírónő gépelt

A tárgyalás egyik szokatlan mozzanatát az Euro Gsm egyik olyan alkalmazottjának a meghallgatása képezte, aki a Jehova tanúi vallási csoporthoz tartozik. – Eskütételkor a keresztre ugyan nem, de a Bibliára tehetem a kezemet. Csak az igazságot mondom – jelentette ki a meghatódott hölgy, akinek egyébként percre pontos feljegyzései voltak, mikor, kinél járt, kit, mikor hívott fel a Karolina/Múzeum téri ingatlannal kapcsolatban. Elmondta: lévén, hogy a telekkönyvből hiányzott a térre vonatkozó lap, ennek helyettesítése annyi időt vett igénybe, hogy közben lejárt a városháza által kibocsátott városrendezési bizonylat, így az ügy sokszor zsákutcába jutott. 

Közben a tárgyaláson holtidő alakult ki – a jegyző próbálta előteremteni a következő tanú meghallgatásához szükséges hivatalos fordítót, ráadásul az egyik tanú hibát fedezett fel a kinyomtatott és aláírására váró tanúvallomásban –, ezért a bírónő a személyi számítógéphez ment, s korrigálta a kifogásolt részt az ügyész, az időközben a tárgyalóterembe visszaérkezett jegyző, a védőügyvédek és a hallgatóság meglepetésére. 

Pincének adtak teraszt

A főtéri L’Alchimiste vendéglő ügyében Horváth Annánál hajdanán eljáró Nagy Zoltán, az RMDSZ ügyvezető alelnöke is tanúvallomást tett. – Nem értettem, miért utasították el a Főtér 10. szám alatti nyári terasz létrehozására vonatkozó kérésünket. Aztán közölték: patikának nem kell terasz. Nálunk még ilyen rendeltetéssel szerepelt az üzlethelyiség… Kiderült: a pincében bejegyzett cégnek adták meg a terasz létesítésére a lehetőséget. Tudtam, hogy az alpolgármester nem tud segíteni, mert az iratokat a városvezető írta alá, de hozzá fordultam eligazításért – mondta Nagy Zoltán.

Az egyik legszínesebb jelenet a Koffer könyvesbolt menedzsere, Berke Sándor tanúvallomása közben zajlott. A tanú értetlenül állt a bíróság előtt, ugyanis         elmondása szerint sohasem       találkozott személyesen a vádlottal. – Nagyváradi vagyok, nemigen ismerem itt az embereket – mondta a református lelkipásztor, aki egyébként azt is mondta a bírónőnek, hogy főszakácsi tevékenységet is folytat. – Megszereztem az alpolgármester telefonszámát, s felhívtam, hogy vajon miért nem válaszol a        városháza a terasz létesítésére vonatkozó kérésünkre. Azt mondta intézkedik. Végül októberben kaptunk pozitív választ, amikor már nem volt szükség az asztalok és a székek kihelyezésére – jegyezte meg a hallgatóság nevetését kiváltva. 

Mit mondtak a védelem tanúi?

A védelem azt próbálta bebizonyítani, hogy Horváth Anna nem csupán az üzletemberek különböző ügyeit próbálta előmozdítani, hanem az „egyszerű emberek” problémáival is foglalkozott. 

Elsőként egy szociális lakást kapott férfit hívtak be, akinek a volt alpolgármester a villanyáram bevezetésében próbált segíteni. – Fogadóórára mentem, Horváth Anna igyekezett segíteni – mondta.

A védelem a Román Opera nagybőgősét is tanúnak hívta. Alexandru Mânzat ügyét szintén fogadóórán hallgatta meg a volt városházi tisztségviselő. – Emberien viselkedett, meghallgatott, ami a városháza többi alkalmazottjáról nem mondható el. Helyiséget igényeltem egy kulturális egyesületnek. Tudtam, hogy a polgármester nem fogad, így Horváth Annához fordultam – mondta a művész.

A bíróság előtt egy karitatív szervezet képviselője is megjelent. Emanuel Ungureanu egy dialízist igénylő nyárádszeredai kisfiú ügyében kereste meg Horváth Annát, aki segített abban, hogy a beteget Kolozsváron kezeljék. 

Megszüntetik a bírósági felügyeletet

A tárgyalás végén az ügyész kérte az intézkedés további foganatosítását arra hivatkozva, hogy annak meghozatalától mostanáig nem következtek be változások. Ugyanakkor az ügyész úgy ítélte meg, a hatósági felügyelet arányos a Horváth Anna ellen felhozott vádakkal, s a per megfelelő folyamata érdekében erre továbbra is szükség van. 

Ezzel szemben a vádlott védőügyvédje kérte ennek megszüntetését lévén, hogy már valamennyi tanút kihallgattak, s eddig semmilyen gyanúok nem utal arra, hogy Horváth Anna valóban elkövette az ellene felhozottakat. – Már nem tudja befolyásolni a tanúkat, valamennyi tárgyaláson jelen volt, pozitív volt a magatartása. A hatósági felügyelet már egy éve és két hónapja érvényben van, és már nem gyakorolja az alpolgármesteri tisztséget sem – mondta a védőügyvéd.

Horváth Anna személyesen fordult a bírónőhöz. – Ez lenne a harmadik vakáció, amikor nem mehetek Magyarországra a gyermekeimmel. Ráadásul munkahelyi kötelezettségem lenne eleget tennem a szomszédos országból érkező különböző meghívásoknak, ugyanis az RMDSZ ügyvezető alelnöke vagyok, az intézkedés tehát munkám végzésében is gátol – tette hozzá a tisztségviselő. 

A Kolozs Megyei Táblabíróság végül a délután folyamán úgy döntött, hogy megszünteti Horváth Anna bírósági felügyeletét – értesüléseink szerint a DNA azonnal fellebbezett az ítélet ellen.

A per következő tárgyalását 2018. január 19-ére tűzték ki.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ