Előléptetések a hadseregben a nyugdíjazási hullám után
Vissza

Előléptetések a hadseregben a nyugdíjazási hullám után

A hadsereg vezető tisztségeibe történő újabb kinevezéseket jelentette be Adrian Țuțuianu védelmi miniszter, miután a kritériumoknak megfelelő munkatársak egy része benyújtotta nyugdíjazási kérelmét. A tárcánál a legmagasabb nyugdíj 29 992 lej, év eleje óta több mint 1200-an mentek nyugdíjba.

Közölték: az év eleje óta 1288 katonatiszt vonult nyugdíjba, július elsejétől 155-en vonultak vissza.

„A Román Hadsereg minőségi emberi erőforrásokkal rendelkezik, képesek vagyunk fedezni a kilépéseket. A rendelkezésemre álló adatok alapján a továbbiakban is várható, hogy többen visszavonulnak majd, őket is tudjuk azonnal pótolni” – mondta Adrian Țuțuianu miniszter.

A nyugdíjazási hullám annak a következménye, hogy a kormány sürgősségi rendelettel készül módosítani a különleges nyugdíjakról szóló törvényt, egyebek közt a nettó bérhez igazítva a nyugdíj összegét, hogy az ne legyen magasabb, mint a fizetés, a nyugdíjemelés pedig az éves infláció, ne pedig a még aktív dolgozók bérének növekedéséhez legyen viszonyítva.

„Idén hatmilliárdos költségeink vannak a nyugdíjakra, jövőre 14 milliárd, két év múlva akár 20 milliárd is lehet, a költségvetés pedig ezt a növekedést képtelen lesz elviselni. A katonák és szakemberek az egységes bérezési törvény révén még többet keresnek majd, így egyensúlyba kerül a katonák és a tisztek bérezése. Ezek a béremelések azonban a jövőben még nagyobb nyugdíjakhoz vezetnek majd. Úgy vélem, azok, akik most nyugdíjba vonulnak, nem elemezték megfelelően a helyzetet, hosszú távra nézve. A nyugdíj összegét évente az inflációhoz igazítják majd. Ha csökkenés áll be, a nyugdíj összege változatlan marad. A mai kormányülésen megtárgyalandó tervezetet a munkaügyi, a védelmi és a belügyminisztérium kezdeményezte. Abban a helyzetben vagyunk, hogy egyes nyugdíjak magasabbak, mint egy fizetés, egy adott ponton pedig ezt a terhet a költségvetés nem fogja elbírni” – magyarázta Adrian Țuțuianu.

A védelmi tárcánál a legnagyobb összegű nyugdíj 29 992 lej, és a Romavia egyik volt igazgatójának jár.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Négyéves programot fogadott el a MIÉRT ...
MTA: a székelység a magyar nemzet része
Lendületben a Fehér megyei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ