Élőben közvetítik az Enescu-fesztivált ma este
Vissza

Élőben közvetítik az Enescu-fesztivált ma este

A TVR 3 élőben közvetíti ma este nyolc órától a Román Ifjúsági Zenekar koncertjét, amelyet Michael Sanderling vezényel. Műsoron: Ligeti György: Román concerto és Brahms-Schönberg: g-moll zongorás négyes 1.sz. op. 25.

Ligeti György korai műve az 1949–1950-es években lefolytatott magyar és román népzene-gyűjtésekből ihletődött, ám a kommunista cenzúra nem engedélyezte a mű előadását. Ligeti 2000-ben elmondta: ebben a műben a népzene és a hazai kultúra iránti szeretete manifesztálódik. 

Brahms kamaraművét Arnold Schönberg 1937-ben írta át zenekarra. Schönberg szerint erre azért volt szükség, mivel a kamaraegyüttesek során a zongoristák általában elnyomták a vonósokat, az ő átiratában pedig megvalósul a hangszerek közötti összhang.

A Román Ifjúsági Zenekart Marin Cazacu csellóművész hozta létre 2008-ban. Az azóta eltelt időben az együttes nemzetközi hírnevet szerzett magának. Michael Sanderling nyolc éve a Drezdai Filharmónia vezető karmestere, ám az évek során több szimfonikus zenekart vezényelt már, úgy mint a berlini, prágai, párizsi filharmóniák zenekarát is. 

(Fotó forrása: Enescu-fesztivál)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak ...
Bolognai professzor, felvidéki ...
Alkotmánysértő volt Teodor Meleşcanu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • Diákok, figyelem! Változnak az ingyenes ...
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Trianon – Apponyi száz éve ...