Elnökválasztás – Dan Barna egyik megyében sem lett első
Vissza

Elnökválasztás – Dan Barna egyik megyében sem lett első

Az Állandó Választási hatóság (AEP) által hétfőn közölt adatok szerint Dan Barnának, az USR–PLUS Szövetség államfőjelöltjének az ország egyetlen megyéjében sem sikerült győznie a választások első fordulójában. Mi több, a szebeni születésű Barnát nem csak a szintén odavalósi Iohannis, hanem Dăncilă is lekörözte megyéjében.

Klaus Iohannis, a PNL jelöltje 28 megyében nyert: Fehér, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Brăila, Krassó-Szörény, Călărași, Kolozs, Konstanca, Dâmbovița, Galac, Hunyad, Iași, Ilfov, Máramaros, Neamț, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Suceava, Vrancea, Vâlcea, Vaslui, Tulcea és Temes.

A PSD jelöltje, Viorica Dăncilă 10 megyében győzött: Argeș, Botoșani, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt és Teleorman.

Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje Hargita és Kovászna megyében végzett az első helyen.

Az USR-PLUS Iohannist támogatja 

Az USR és a PLUS alkotta választási szövetség Klaus Iohannist támogatja az államfőválasztás második fordulójában – jelentette be hétfőn Dan Barna és Dacian Cioloş, a szövetség társelnökei. Cioloş reményét fejezte ki, rövidesen egyeztethetnek a liberális államfőjelölttel, és megbizonyosodhatnak arról, hogy az általa támogatott politikai projekt összhangban van az USR-PLUS célkitűzéseivel.

Dan Barna, az USR elnöke szintén azt mondta, ő maga is Klaus Iohannis támogatására fog buzdítani. „Fel sem merülhet, hogy mi valaha is Viorica Dăncilát támogassuk " – nyomatékosította. 

Közölte azt is, az USR-PLUS-nak az elnökválasztás második fordulójába jutás volt a célkitűzése, amelyet nem sikerült teljesíteni, és ezért vállalja a felelősséget, de nem mond le tisztségéről.  Hozzátette: összehívta a párt megyei szervezeteinek vezetői, hogy kielemezzék a történteket. 

Ponta lelkiismereti szavazásra buzdít 

A reméltnél gyengébb eredményt ért el az UN OM Szövetség által támogatott Mircea Diaconu az államelnöki választásokon – közölte Facebook-bejegyzésében hétfőn a Pro Románia elnöke. Victor Ponta arra buzdított, hogy második fordulóban a párt szimpatizánsai közül mindenki a lelkiismerete szerint voksolhat. Jómaga úgy érzi, hogy őt sem Klaus Iohannis, sem Viorica Dăncilă nem képviseli, és ennek megfelelően fog eljárni – idézte Pontát az Agerpres hírügynökség.

Mint fogalmazott, a Pro Románia célkitűzései nem ezek a választások voltak, még csak nem is a jövő éviek, hanem a 2024-es évre készülnek. Úgy vélte, Iohannis ugyan nem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, ahogy azt a PNL jósolta, de elérte azt a személyes és politikai célkitűzését, miszerint messze lehagyva ellenfeleit megnyerje az első fordulót, s Viorica Dăncilával küzdjön meg a második fordulóban. Hozzáfűzte: Dăncilă azért jutott be a második fordulóba, mert a PNL és Klaus Iohannis „így akarták”.

„Viorica Dăncilă megtestesíti mindazt, amit az emberek utálnak a PSD-ben: a műveletlenséget, az inkompetenciát, a demagógiát, a megyei kiskirályoktól és a változás elleni diskurzustól való függőséget. Meggyőződésem azonban, hogy a PSD-t is reformra fogja kényszeríteni az élet, ami 2024-re a baloldal egyesítéséhez és megújulásához vezet majd” – mutatott rá Ponta.

Az USR-ről úgy vélte, hogy az egy új, fiatal, változásra és reformra éhes választóréteget képvisel, jelöltjének, Dan Barnának azonban nem sikerült felnőnie ezekhez az elvárásokhoz.

„Továbbra is szükség van az USR-re és a Pro Romániára, ha szét akarjuk verni a PNL és PSD politikai hatalmát” – összegezett Ponta.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Radu Jude-retrospektív Frankfurtban
Meghaladta a 25 ezret az ismert aktív ...
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ