Elnöki nyomásgyakorlás miatt fordul a Velencei Bizottsághoz az Alkotmánybíróság
Vissza

Elnöki nyomásgyakorlás miatt fordul a Velencei Bizottsághoz az Alkotmánybíróság

Románia Alkotmánybírósága arról döntött kedden, hogy a Velencei Bizottsághoz fordul Simina Tănăsescu államelnöki tanácsos és Petre Lăzăroiu alkotmánybíró találkozójának ügyében - közölték az Agerpres hírügynökséggel alkotmánybírósági források.

Petre Lăzăroiu azt nyilatkozta, találkozóra hívta őt Klaus Johannis államfő egyik tanácsadója, Simina Tănăsescu, és megmutatta neki a VeDem Just Alapítvány által az államfőnek küldött igénylést, amelyben a szervezet az ő menesztését kéri az államfőtől. Lăzăroiu rámutatott, az államfőnek nem tartozik a hatáskörébe az alkotmánybírák leváltása, tudomása szerint azonban az elnök mégis egy ilyen rendelet kibocsátására készül. Szerinte mindez ürügyként szolgálhat az államfőnek arra, hogy tovább halogassa Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását, amire alkotmánybírósági döntés kötelezi.

Hozzátette, jó viszonyban van Simina Tănăsescu elnöki tanácsadóval, nem gyanúsítja azzal, hogy megpróbált nyomást gyakorolni rá. "Nem. Ő ezt civilizált módon közölte velem, én pedig tudomásul vettem. Várom az elnök rendeletét" - mondta.

Az Államelnöki Hivatal pénteki közleményében leszögezte: valóban sor került csütörtökön egy találkozóra Simina Tănăsescu és Petre Lăzăroiu között, előbbi átadott két szakkönyvet az alkotmánybírónak, majd beszéltek a VeDem Just szervezet igényléséről is, "ez azonban két alkotmányjogban jártas szakember közötti beszélgetés volt, az államelnöki hivatal intézményének bevonása nélkül". "Következésképpen valótlan és teljesen alaptalan minden olyan feltételezés, amely szerint nyomásgyakorlás történt" - nyomatékosítja a közlemény.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
Felszólítják a kormányt a liberálisok, ...
Tăriceanuék visszatérnének az RMDSZ ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ