Elmarad az érettségi Hollandiában, négyéves átlagukkal kapnak érvényes érettségi oklevelet a diákok
Vissza

Elmarad az érettségi Hollandiában, négyéves átlagukkal kapnak érvényes érettségi oklevelet a diákok

A koronavírus miatt idén elmarad az érettséginek megfelelő központi záróvizsga Hollandiában. Helyette a diákok az utolsó négy tanév tanulmányi átlaga alapján kapnak érettségi bizonyítványt. Ezt Arie Slob holland tanügyminiszter jelentette be kedden.

A holland iskoláknak júniusig kell megszervezniük azokat a vizsgákat – nemcsak az érettségizők, hanem minden osztály számára –, amelyek a tanév lezáráshoz szükségesek. A miniszter videókonferencia formájában javasolja ezek lebonyolítását, s ha így semmiképpen nem lehetséges, akkor személyesen az iskolákban, betartva a legalább 1,5 méteres biztonsági távolságot – adta hírül a holland sajtó. A tanügyminiszter azt is mondta: az érettségi vizsga nélkül kibocsátott idei diplomák teljes értékűek lesznek – tájékoztat az NLTimes.

Hasonló intézkedések születtek az Egyesült Királyságban is. Skócia már egy héttel korábban bejelentette az idei vizsgák elmaradását, amire a történelemben először kerül sor, mióta 1888-ban életbe léptették a napjainkban is működő rendszert – írja a BBC. Még a két világháború idején sem maradtak el a vizsgák – mondta John Swinney oktatásügyi államtitkár, de fontosnak tartják, hogy a végzősök továbbléphessenek egyetemi tanulmányaik felé vagy a munkaerőpiacra.

A hírre máris reagált a hazai nyilvános szféra: polgári kezdeményezésre online petíció indult egy hasonló hazai megoldás érdekében. A petíció nagyon szűkszavú, egyetlen mondatot tartalmaz: „Szerintem az érettségi felfüggesztése sokkal hatékonyabb és végül a diákok kapjanak egy oklevelet a líceumi jegyeik átlagával.” Szépséghibája a pontatlan megfogalmazás: a kezdeményező nem érettségi oklevélet említ a líceumi jegyek átlagával, csupán oklevelet, bár minden valószínűség szerint az előzőt érti alatta. A petíciónak semmiféle törvényalkotó ereje nincs, ez csupán arra lehet hasznos, hogy jelezze az ötletet, esetleg annak lakossági támogatottságát. Eddig közel 350-en írták alá.

Romániában egyelőre három forgatókönyvet vetett fel a tanügyminisztérium: a képességvizsgát és az érettségit az eredetileg kitűzött időpontban megtartják, a második terv szerint a vizsgákat elhalasztják, a harmadik forgatókönyv szerint a tanévet befagyasztják, ami elvileg az utolsó, félbehagyott tanév megismétlését jelenti. Monica Anisie következetesen elveti az utolsó opciót, legutóbb kedden nyilatkozott arról, hogy nincs okunk befagyasztani a tanévet.

Hollandiában az érettségi május 7-én kezdődött volna, Romániában csak egy bő hónappal később, június 9-én esedékes.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idén már biztosan nem lesznek ...
Otthonról színházat – online ...
A legtöbb idegenlégiós csapata a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ