Ellenzik az egészségügyi kártya felszámolását
Vissza

Ellenzik az egészségügyi kártya felszámolását

Nem ért egyet az elektronikus kártya felszámolásával Cezar Irimia, a Romániai Krónikus Betegek Szövetségének elnöke, aki szerint ez mindeddig hatékonynak bizonyult, és bevezetésével hatalmas összeget takarítottak meg az egészésgbiztosítási pénztár költségvetésének. Hozzátette: az egészségügyi kártya forgalomból való kivonása az ügyintézés szempontjából a betegek számára kedvezőtlen lehet.

„Természetesen ellenezzük az egészségügyi kártya beszüntetését, mert ez újjabb köröket jelentene a betegek számára kezelésük ügyintézése szempontjából. Ugyanakkor ki felel majd a hatalmas, programba beruházott összegért, amit így gyakorlatilag kidobnának az ablakon”  – vetette fel a kérdést Irimia.  Az elnök szerint a kártya felszámolása gondot jelenthet, ennek eltávolításának okát pedig a gyógyszerhiányban látja.

A belügyminisztérium az elektronikus személyazonosító igazolványról szóló törvénytervezet közvitára bocsátására készül. Az új személyi igazolvány internetes azonosítást is lehetővé tenne, így több elektronikus szolgáltatás is elérhetővé válna, ugyanakkor helyettesítené az egészségügyi kártyát, amely így érvényét vesztené.

„A tervezetben javasolják az előző koncepció megváltoztatását, miszerint a mikrochip nem tartalmazná az egészségbiztosításra vonatkozó információkat. Az egészségügyi kártya működését a belügyminisztérium által kibocsátott digitális bizonyítvánnyal biztosítanák, a mikrochipbe kódolva. A kártya érvényét vesztené, amint a tulajdonos nevére kiállítanak egy elektronikus személyazonosító igazolványt” — mutat rá a belügyminisztérium.

Aki nem szeretne e-személyi igazolványt, az a tervezet szerint továbbra is igényelhetne egyszerű igazolványt. Egyelőre sem az elektronikus személyazonosító árát, sem a kibocsátásuk kezdeti időpontját nem határozták meg.

A törvény kezdeményezői szerint az új személyazonosító használatával a polgárok egyszerűbben hozzáférhetnének bizonyos elektronikus szolgáltatásokhoz, ezáltal pedig egyszerűsödhetnének a közigazgatási eljárások. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehetne használni, továbbá a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekben és a kormány által meghatározott más informatikai rendszerekbe való bejelentkezésekhez is alkalmazható lenne.

Az e-személyit 14 éves kor előtt is kiállíthatják a hatóságok, amennyiben legalább egyik szülő igényli ezt. A 0-14 év közötti kiskorúak számára két évig, a 14-18 év közöttiek számára négy évig, 18 év fölött 10 évig lenne érvényes az egyszerű és az elektronikus igazolvány is.

Az elektronikus személyazonosító igazolványra rányomtatják a tulajdonos családnevét és keresztnevét, nemét, állampolgárságát, a születés helyét és idejét, aláírását, arcképét, személyi számát és lakcímét. A saját kezű aláírást kivéve ugyanezek az adatok szerepelnek majd az elektronikus formátumban is, de ezek az információk még kiegészülnek a szülők keresztneveivel, valamint a tulajdonos biometrikus adataival, az arcról készült fényképével és két ujjlenyomattal. Fotó: Rohonyi D. Iván

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ