Ellenzi az RMDSZ a sürgősségi eljárást a büntetőjogi reform végrehajtásában
Vissza

Ellenzi az RMDSZ a sürgősségi eljárást a büntetőjogi reform végrehajtásában

„Helytelen lenne, hogy a kormány sürgősségi kormányrendelettel léptesse hatályba a Büntető törvénykönyv és a Büntetőeljárási törvénykönyv módosító rendelkezéseit” – nyilatkozta csütörtökön az RFI rádiónak Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Mint mondta, az RMDSZ nyilván nincs kormányon, de ezzel együtt, nem támogatja, hogy a büntetőjogi reformot ilyen módon valósítsák meg.

Emlékeztetett: annak idején a Dacian Cioloş által vezetett technokrata kormány járt még úgy el 2016-ban, hogy a két törvénykönyvet sürgősségi rendelettel módosította. „Akkor is helytelen volt, most is az lenne az ilyen eljárás, még ha olyan rendelkezésekre is vonatkozna, amelyeket alkotmányosnak nyilvánítottak” – jelentette ki a felsőházi frakcióvezető. „Azért létezik parlament, hogy döntsön az alkotmánybírósági ellenőrzés után a törvényhozás asztalára visszakerült jogszabálytervezetről” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Viorica Dăncilă kormányfő hétfőn közölte a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának egyhangú döntését: a kabinet sürgősségi rendelettel fogja hatályba léptetni a büntetőjogi reform alkotmányosnak bizonyult rendelkezéseit, az alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyek pedig újra a törvényhozásba térnének vissza módosításra. Mint mondta, így próbálják elejét venni annak, hogy az elhúzódó parlamenti viták, az ellenzék és Klaus Johannis államfő sorozatos óvásai hátráltassák a két kódex elfogadtatását.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter is csak annyit mondott az újságíróknak, a sürgősségi kormányrendelet nem tartalmazza a két törvénykönyvnek azokat a módosításait, amelyek elbuktak az alkotmányossági szűrőn, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a jogszabály jogalapul szolgálhat-e majd jogerős ítéletek eltörlésére. Mint mondta, nem tudja, hogy elkészül-e a sürgősségi rendelet az év végéig.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ