Ellenőrzik az oltóhelyeket a jogosulatlanok kiszűrésére
Vissza

Ellenőrzik az oltóhelyeket a jogosulatlanok kiszűrésére

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban, miután kiderült, hogy több mint ezerháromszáz személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát. A tárcavezető erről egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt.

Közölte, hogy január 15. és 23. között 1353 olyan embert találtak, aki csak a harmadik, a teljes lakosság beoltására irányuló szakaszban lett volna erre jogosult. Jelenleg a második oltási szakasz zajlik, amelyben a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a stratégiai fontosságú intézményekben dolgozókat oltják be.A miniszter elmondta, hogy a jelenlegi törvények nem írnak elő szankciókat, de egyeztetett már a miniszterelnökkel, hogy vezessenek be ilyeneket, ugyanis egyes oltóhelyek eltértek az országos startégiában megállapított elvektől. Hozzátette, minden ilyen központnak van egy vezetője, aki felelősségre vonható, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem tartották be a szabályokat. A miniszter azt követően jelentette be az ellenőrzéseket, hogy a sajtóban egyre több olyan esetről számoltak be, amikor egyesek jogosulatlanul kerültek fel az oltási listára. A miniszter nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ezerháromszáznál jóval többen legyenek ilyenek. Mint mondta, a rendszerben sérülékenységet okoz, hogy az oltásközpontok 30 százaléka nem informatizált, így ezekben papíron vezetik a nyilvántartást.

A miniszter jelezte: nem ért egyet azzal sem, ahogyan egyes helyeken bizonyos állami intézményeknek tartottak fenn külön helyiségeket, a lakosság többi része pedig a fennmaradt helyiségen osztozott és ez több esetben zsúfoltságot okozott. A média arról számolt be, hogy összességében több olyan úgynevezett speciális, a lakosság számára zárt oltásközpont létezik, mint lakosságot fogadó oltóhely, ahol az időseket és a krónikus betegeket oltják be. A miniszter „szánalmasnak” nevezte ezt az állapotot. Mindazonáltal Voiculescu megállapította, hogy a rendellenességek ellenére Románia jól áll a beoltott lakosság arányát tekintve, hiszen szerda délig 530 ezren kapták meg a vakcinát, ebből 40 ezren már a másodikat is. Voiculescu szerint Románia ezzel az első tíz európai ország között van a beoltottak arányát tekintve.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ