Elkezdődött a torna Európa-bajnokság
Vissza

Elkezdődött a torna Európa-bajnokság

Szerdán 27 ország 274 sportolójának (168 férfi és 106 nő) részvételével elkezdődött a kolozsvári új sportcsarnokban a torna Európa-bajnokság. Romániában legutóbb hatvan évvel ezelőtt volt hasonló szintű rendezvény.

Az új olimpiai ciklus első nagy versenyén számos tapasztalt tornász mellett indulnak már azok a fiatalok is, akik a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra készülnek.

A résztvevők között van három riói olimpiai bajnok is: Eleftherios Petrounias (Görögország, gyűrű), Oleg Vernyajev (Ukrajna, korlát) és Sanne Wevers (Hollandia, gerenda). Mellettük számos tehetséges fiatal indul első felnőtt versenyén, mint például Diana Varinszka (Ukrajna), Jelena Jeremina (Oroszország), Frank Baines (Nagy-Britannia), Martino Maggio (Olaszország), Lyn Genhart (Svájc), Tomas Kuzmickas (Litvánia) és Rhys McClenaghan (Írország).

Az április 23-ig tartó vetélkedőn nem szerveznek csapatbajnokságot, a tornászok egyéniben indulnak.

A selejtezők után versenyben maradt legjobb 24–24 férfi és nő tornász, országonként legtöbb kettő, indul az egyéni összetett Európa-bajnoki címért, amelyet pénteken tartanak. Ugyanakkor szerenként a legjobb nyolc tornász, országonként legfentebb kettő, indul a szombaton és vasárnap sorra kerülő szerenkénti döntőkben.

A Romániát képviselő tíz tornász közül Cătălina Ponor (gerendán és talajon) és Marian Drăgulescu (talajon és ugrásban) éremesélyes, a többiek (Olivia Câmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache, valamint Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurenţiu Nistor és Andrei Ursache) inkább a tisztes szereplésben bízhatnak. A szakszövetség elvárása két-három érem megszerzése.

A helyszínen több legendás tornász, többek között Nadia Comăneci (az Eb nagykövete) és Szabó Kati is figyelemmel követi az eseményeket, de jelen vannak olyanok is, akik 60 évvel ezelőtt, a Bukarestben szervezett Európa-bajnokságon megszerezték Románia első érmeit tornában, mint például Sonia Iovan és Elena Leuştean. A sokszoros olimpiai bajnok Nadia Comăneci-csel együtt, a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke, Morinari Watanabe is jelen van a kontinensviadalon.

Szerdán a férfiak selejtezőjét bonyolították le. Csütörtökön 10 és 20.40 óra között a női selejtezők következnek. Pénteken 13 és 15.45 között férfi egyéni összetett verseny; 17.30 és 19.30 között női egyéni összetett verseny lesz. Szombaton 13.30 és 16.40 óra között férfi szerenkénti döntők talajon, lólengésben és gyűrűn és női szerenkénti döntők ugrásban és felemás korláton. Vasárnap 13.30 és 16.40 között férfi szerenkénti döntők ugrásban, korláton és nyújtón és női szerenkénti döntők gerendán és talajon. A tornáról élőben beszámol az RTV2 tévéadó.

A 2017-es torna Európa-bajnokság rendezési jogát eredetileg Bukarestnek ítélték oda, ám utólag ezt Kolozsvárra költöztették, mert a bukaresti hatóságoknak még az építését sem sikerült elkezdeniük annak a csarnoknak, amelyben a versenyt meg kellett volna rendezni.

Az 1957 után az országban szervezett legjelentősebb versenyre a román tornasportnak egy igen kínos időszakában kerül sor. Jóllehet Románia éppen tornában nyert a legtöbb olimpiai érmet, 25 arany-, 20 ezüst- 26 bronzérmet, az utóbbi időben elmaradtak a kiemelkedő eredmények. Ezt a folyamatot tetőzte, hogy a román női válogatott tavaly nem jutott ki a riói Nyári Olimpiai Játékokra, ami először fordult elő az 1968-as mexikói olimpia óta.

A tavalyi, berni Európa-bajnokságon Románia négy érmet nyert. Marian Drăgulescu ezüstérmet szerzett talajon és ugrásban, Cătălina Ponor pedig bronzérmet talajon és gerendán.

A román csapatból elsőként induló Laurențiu Nistor hátsérülést szenvedett, miután nyújtógyakorlata közben leesett a szerről. A mentőcsapat hordágyon vitte el a teremből, és azonnal kórházba szállították. A gyakorlat első felében, egy Kovács-szaltó után Nistor nem tudott biztosan visszafogni a rúdra, és a szertől messzire, hasra esett. A mozdulatlan sportolót azonnal körbevették az edzők és az orvosok. Nistor a gerincére panaszkodott, ezért az orvosok rögzítették a nyakát és a nézők vastapsától kísérve hordágyon vitték ki a teremből.

Adrian Stoica, a Román Torna Szövetség (FRG) elnöke azt nyilatkozta, hogy csak hátizom rándulást szenvedett.

A magyar keretből papírforma szerint az olimpiai bajnok Berki Krisztián a főesélyes a dobogós helyekért vívott harcban, de Kovács Zsófia is jó formában érzi magát ahhoz, hogy egyéni összetettben, valamint felemás korláton és ugrásban a fináléba jusson. Mellettük Kállai Zoltán, Kardos Botond, Babos Ádám, Vecsernyés Dávid és Boncsér Krisztián, valamint Dévai Boglárka, Jakab Noémi és Al-Salty Dália alkotja a keretet. Utóbbi az utolsó pillanatban került be a csapatba a sérült Böczögő Dorina helyére.

A délutáni ünnepélyes megnyitót (amely egyebek között lézer-show-t, junior tornászok bemutatóját és az aerobik válogatott előadását is tartalmazta) mintegy 4000 szurkoló tekintette meg. Adrian Stoica mellett részt vett Marius Dunca ifjúsági és sportminiszter, valamint Georges Guelzec az európai szövetség elnöke.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Negyven évet ünnepelt a Visszhang kórus
Sportnap Györgyfalván, mert mozogni ...
Halálos áldozata is van a romák elleni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ