Elkezdődött a fekete-tengeri gázkitermelés a Midia lelőhelyen
Vissza

Elkezdődött a fekete-tengeri gázkitermelés a Midia lelőhelyen

Kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök jelenlétében megkezdődött a fekete-tengeri gázkitermelés a Midia lelőhelyen. A kormányfő Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel együtt vett részt Konstancán a Black Sea Oil & Gas társaság által a Midia Gas Development (MGD) projekt keretében folytatott gázkitermelés elkezdése alkalmából szervezett eseményen. Beszédében Ciucă történelmi pillanatnak nevezte a kitermelés elindítását, ugyanis ezáltal évente egymilliárd köbméternyi gázt hoznak felszínre, számolt be az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök rámutatott, az elmúlt 30 év viszonylatában ez az első gázkitermelési projekt a Fekete-tenger romániai térségében, és ebben a hónapban már került is belőle a hazai piacra. Románia ezzel fontos lépést tesz az energiabiztonság garantálása felé.

„Az a tény, hogy a projekt révén évente egymilliárd köbméter földgázt sikerül kitermelni, azt jelenti, hogy Románia fogyasztási igényeinek 90 százalékát ki tudjuk majd elégíteni” – fogalmazott Nicolae Ciucă.

Amint a kormányfő hangsúlyozta, ez a projekt is azt bizonyítja, hogy az ország képes új forrásokat és megoldásokat találni egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború miatt veszélybe került a világ gázellátása. A kormány elkötelezett amellett, hogy Románia az orosz gáztól függő országból olyan állammá váljon, amely képes a régió energetikai stabilitását is biztosítani – nyomatékosította Ciucă.

Elmondta: az ország gáztározóinak telítettsége jelenleg 41 százalékos, ezt novemberig 80 százalékra növelik. A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy egy európai uniós döntés értelmében télire minden tagállamnak 80 százalékig fel kell töltenie gáztározóit, ez ugyanis a téli szükségletek kielégítéséhez szükséges mennyiség minimuma. A romániai gáztározók jelenleg 41 százalékon állnak. Augusztus elsejéig 46, szeptember 1-jéig 57, október első napjáig 66, november elsejéig pedig 80 százalékos telítettséget terveznek elérni – mondta.  Arról is beszámolt, hogy a román hatóságok több szálon is próbálnak olyan lépéseket tenni, amelyek felgyorsítják ezt a folyamatot. Például tárgyalásba kezdtek Azerbajdzsánnal, az amerikai partnerekkel pedig folyékony gáz behozataláról folynak egyeztetések, tette hozzá a miniszterelnök.

„Megtisztelő számomra, hogy jelen lehetek az utóbbi három évtized legnagyobb, a fekete-tengeri gázkitermeléssel kapcsolatos befektetés megvalósulásán. Tisztelem a cég türelmét és kitartását, hogy nyolc évig várt egy offshore törvény elfogadására”, jelentette ki az eseményen Virgil Popescu energiaügyi miniszter. A szaktárcavezető egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy amennyiben elindul a Midia gázmezőn a kitermelés, jövőben Románia már földgáz többlettel fog rendelkezni.

A Black Sea Oil & Gas portfóliójába tartozó Midia gázlelő helyen öt kitermelő egység épült, ezekből egy 126 kilométer hosszú, tenger alatti vezetékkel szállítják majd a gázt a Konstanca megyei Corbu községben található gáztisztító telepre. Amint arról beszámoltunk, 2026-tól a Neptun Deep lelőhelyen is elindulhat a gázforrások kitermelése.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ