Elkezdődhet Nagyenyeden a Bethlen-kollégium egykori tanári lakásainak felújítása
Vissza

Elkezdődhet Nagyenyeden a Bethlen-kollégium egykori tanári lakásainak felújítása

Nagyenyed Polgármesteri Hivatala közleményt adott ki 2018. május 8-án, amelyben az áll, hogy folyó év április folyamán 20 családot, azaz 67 személyt áttelepítettek a Határ utcába (amelyet máskülönben mindenki „Bufa”-ként emleget), ahol 11, úgynevezett „modulházban” fognak lakni, amelyeket a Református Püspökség vásárolt számukra.

A hivatal közleménye a továbbiakban részletezi a probléma előzményeit és a megoldási módozatokat is. Felemlegeti, hogy a lakóknak 8 éve megszűnt a szerződésük a tulajdonossal, azaz a Református Püspökséggel, mindezek ellenére az előző városvezetésnek nem sikerült dűlőre jutnia az ügyben, miközben az épületek állaga napról-napra romlott. Az elmúlt esztendő folyamán a jelenlegi tanács több határozatot hozott a helyzet orvoslására, leltárába vette a püspökség által megvásárolt házakat, közművesítette és a továbbiakban ellenőrzése alá vonta azokat.

Ami pedig a kiüresedett épületeket illeti, amelyek az államosítást megelőzően köztudottan a Bethlen-kollégium tanári lakásai voltak, a püspökséggel való kommunikációból kiderült, hogy már az idén elkezdődik a felújítási terv  elkészítése, az azt követő időszakban pedig jöhet a fertőtlenítés és felújítás, hosszú távon pedig megfelelő rendeltetést állapítanak meg számukra.

A jó (és a sok éves huzavona után hihetetlennek tűnő) hír hallatán Lőrincz Helga alpolgármesterhez fordultunk a kérdéssel: hányan maradtak még az egykori tanári lakásokban? „Mindenki elment!”- kaptuk a megnyugtató választ.

A szó szoros értelmében, a város ezután fellélegezhet, hiszen az undort keltő látvány mellett az elviselhetetlen bűz tette akadálypályává a Sétatér felé vezető utat, Enyed egykori elit utcáját.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ