Elhunyt Sipos László festőművész
Vissza

Elhunyt Sipos László festőművész

Életének nyolcvanadik évében hosszú betegség után kedden, augusztus 2-án elhunyt a kolozsvári születésű Sipos László festőművész, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának tagja, a Carola Egyesület alapítótagja.

Sipos László felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte. Pályakezdőként a tordai üveggyár szakiskolájában (1970–1978), majd a 6. sz. általános iskolában (1978–1983), később a helyi gyermekklubban tanított. 1990 és 1992 között a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztőségében grafikusként dolgozott. Tagja volt a Romániai Képzőművészek Szövetségének és az 1994-ben újjászerveződött Barabás Miklós Céhnek. Felvincen élt és alkotott, 1969-től kezdődően számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

Művészetében a hagyományos nagybányai stílust követte, de gyakran el is tért attól, táblaképei témájának egy részét a pop-art tárgyiasított világában, ragasztva, montírozva, gunyoros groteszkséggel ábrázolta, benne hullámzik a térség 20–21. százada. Grafikai munkáival számos könyvet illusztrált, gazdag tollrajzai az értékekre hívják fel az olvasók figyelmét.

Temetése hétfőn, augusztus 8-án 14 órakor lesz a Házsongárdi temető kápolnájából.(Borítóképen Sipos László. Fotó: Rohonyi D. Iván)

Augusztus 14-én, vasárnap délután öt órakor mutatja be a  Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban Sipos László életútjáról készült dokumentumfilmet, a vetítésen a tervek szerint a festőművész is részt vett volna. A film a Magyar Művészeti Akadémia felkérésére készült, rendezője Balogh Zsolt.

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ