Elhunyt Orosz Lujza színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja
Vissza

Elhunyt Orosz Lujza színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja

Életének 94. évében elhunyt Orosz Lujza színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, Poór Lili-díjas művész.

1926. december 4-én született Petenyén, középiskoláit Szilágysomlyón végezte. A kolozsvári Magyar Művészeti Intézet színművészet szakán végzett 1950-ben. 1948-tól az 1977-ben történt nyugdíjba vonulásáig a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja volt, de a kilencvenes években is játszott még szerepeket a kolozsvári színházban. 1992-ben lett az intézmény örökös tagja. Karrierje során számos felejthetetlen alakítása volt, színházi szerepei mellett több filmben is játszott. A főiskola elvégzése után beszédtechnikát tanított a kolozsvári Művészeti Intézetben, munkatársa volt a Kolozsvári Rádiónak. Orosz Lujzát a kolozsvári színház saját halottjának tekinti – közölte a társulat. Temetéséről később intézkednek.

Orosz Lujza kimagasló színészi munkáját több díjjal is jutalmazták: 1992-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület neki ítélte oda a Poór Lili-díjat, 1994-ben életműdíjat kapott a Kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, szintén 1994-ben kapta meg az Erzsébet-díjat, legutóbb, 2016-ban a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) tüntette ki életműdíjjal.

Játékát rendkívüli szuggesztivitás és közvetlenség jellemezte. Számos felejthetetlen alakítás fűződik nevéhez: volt Gertrudis a Bánk bánban, az Éj királynője a Csongor és Tündében, Hekabé a Trójai nőkben, Tarnóczyné az Özvegy és leányában, Olga a Három nővérben, a Családanya a Buszmegállóban és Spiró György Csirkefejének csodálatos Öregasszonya.

Több román- illetve magyar filmben játszott.

(Borítókép: ROHONYI D. IVÁN) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Golfmánia
Ma ünnepeljük a magyar dráma napját
Két hét múlva kezdődik a 21. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás