Elhunyt Florentin Crihălmeanu görögkatolikus püspök – koronavírusos volt
Vissza

Elhunyt Florentin Crihălmeanu görögkatolikus püspök – koronavírusos volt

Ma délután elhunyt Florentin Crihălmeanu, a kolozsvár–szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke – közölte az egyházmegye sajtóosztálya.

A püspök, aki megfertőződött az új koronavírussal, egy kolozsvári kolostorban volt karanténban, állapota a közlemény szerint az utóbbi napokban javult. Ma délután azonban akut légzési problémák léptek fel nála, mentőt hívtak hozzá, a kiérkező orvosok megpróbálták újraéleszteni, de végül néhány perccel fél négy előtt kénytelenek voltak megállapítani a halál beálltát.

Crihălmeanu 61 éves volt. Jászvásárban született, de apja erdélyi származású volt, iskolai éveit így zömében Tordán és Kolozsváron töltötte. Előbb mérnöki végzettségre tett szert, a Technofrig gyárban is dolgozott. 1986-ban kezdett teológiát tanulni magánúton, majd 1990-ban iratkozott be a kolozsvári Görög-Katolikus Egyetemi Teológiára, és ugyanabban az évben pappá is szentelték. Ezt követően Rómában tanult néhány évig. 1997-ben II. János Pál papa avatta püspökké. 2002 óta volt a kolozsvár–szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke; embersége, tevékenysége miatt nem csak a görög-katolikus, hanem a további felekezetek hívei is tisztelték.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...