Elhunyt Elekes Emma színművész
Vissza

Elhunyt Elekes Emma színművész

Meghalt Elekes Emma színművész, a szatmári színház örökös tagja, olvasható az intézmény Facebook-oldalán.

Fájdalommal búcsúzunk társulatunk alapító és örökös tagjától, Szatmár felejthetetlen színésznőjétől, Elekes Emmától.

Kolozsváron született 1932. szeptember 17-én. A Kolozsvári Magyar Művészeti Intézet elvégzése után az 1953-ban Nagybányán indult, majd Szatmárnémetiben színtársulatot létrehozó együttes alapító tagja. „Hízzál meg, egyél sok vitamint, hogy fizikai erővel, hangerővel és lélegzési-technikai tökéletességgel szólaljon meg Benned nagy érzésgazdagságod” – írja Tessitori Nóra 1954 novemberében a kezdő színésznőnek.

Elekes Emma így emlékezik vissza pályájára: „Eljátszottam a világirodalom legnagyobb szerepeit, jól vagy rosszul, nem tudom, örömöt is okozott, keserűséget is.”

Elekes Emma munkássága fontos színháztörténeti fejezet Szatmárnémetiben. 
Tehetségét kitüntetések egész sorával ismerte el a szakma: 1958-ban, Bukarestben a Színházi Fesztivál első, 1962-ben harmadik díját nyerte el. 1966-ban Prágában, 1974-ben Varsóban is kitüntették. 1993-ban Kisvárdán a legjobb női alakítás díját nyerte el. 1994-ben Poór Lili-díjat, 1995-ben, Kisvárdán Életmű-díjat kapott. 1996-ban az EMKE Életműdíját vehette át.

2005. decemberében Elekes Emma színművész kapta a Magyar Játékszíni Társaság Életmű-díját, amely egy határon túli művész szakmai, művészetfenntartó és megtartó tevékenységének elismerését jelzi.

A művésznő több mint három évtizeden át a szatmárnémeti társulat sikeres színészeként vált a közönség kedvencévé, és alakított százhúsznál több szerepet.

2010. óta a Harag György Társulat örökös tagja.

A Harag György Társulat Elekes Emmát saját halottjának tekinti, a társulat vezetősége és teljes munkaközössége osztozik a gyászoló család fájdalmában.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ