Elhunyt Egyed Péter filozófus. Augusztus 6-án búcsúztatják
Vissza

Elhunyt Egyed Péter filozófus. Augusztus 6-án búcsúztatják

Elhunyt, 64 évesen, Egyed Péter filozófus, kritikus, költő és író. Kolozsváron született 1954. április 6-án, szülővárosában érettségizett, majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán szerzett diplomát.

Tanított Temesváron, majd a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. Az Echinoxban (a BBTE diákszövetségi lapja) és a Korunkban közölt verset, kritikát, tanulmányokat, fordításokat. A parton lovashajnal c. Forrás-kötetének (1978) tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések s a konkrét itt-lét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai (amelyek közül kiemelkedik Bretter György Itt és mást című kötetéhez írott 1979-es bevezető tanulmánya) a filozofikum közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást mutatnak. Az irodalomszemiotika művelője – írja a Romániai Magyar Irodalmi Lexikonban.  

Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban (2015., Erdélyi Magyar Írók Ligája) részesítették, 2015-ben pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A kortárs magyar irodalom és filozófia egyik legnagyobb hatású  alkotója, a BBTE oktatója, az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője. 

Búcsúztatására 2018. augusztus 6-án, 11 órakor kerül sor Kolozsvárt, a Farkas utcai Egyetemiek Háza előcsarnokában, temetésére ezt követően a Házsongárdi temetőben.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ