Elektromos autót féláron, vagy használtat külföldről?
Kérdéses az idei Roncsautóprogram sikere
Kérdéses az idei Roncsautóprogram sikere
Vissza

Elektromos autót féláron, vagy használtat külföldről?

Néhány napja indult útjára az idei Roncsautó- és Roncsautó Plusz program, amelyek célja, hogy minél több régi, környezetszennyező autó kikerüljön a forgalomból, ezáltal pedig megújuljon a hazai – Európa egyik legöregebbjének számító – gépkocsipark. Ami a program sikerét illeti, a kilátások nem túl biztatóak, hiszen miután a kormány az év elején eltörölte a járművek beiratásakor fizetendő környezetvédelmi adót, robbanásszerűen megnőtt a külföldről behozott, másodkézből vásárolt, zömében 10 évesnél öregebb személygépkocsik regisztrálására vonatkozó kérelmek száma. Ilyenformán a gépkocsipark megújulását célzó program sikerének kulcsa az a tízezer eurós utalvány lehet, amelyet az elektromos autókat vásárló személyek igényelhetnek. Az összeg első hallomásra igen kecsegtető, így annak néztünk utána, mihez lehet vele kezdeni. A következtetés: a hazai piacon nem találtunk 22 ezer eurónál olcsóbb elektromos autót...

Jogi és magánszemélyek számára egyaránt elérhető csütörtöktől a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz program; az értékjegyek a klasszikus Roncsautóprogram keretében 6500 lejesek, a Roncsautó Plusznál 10 ezer eurósak (45 ezer lej). December 15-éig lehet jelentkezni.

A hagyományos program keretében 6500 lej jár a leadott autóért, amennyiben a jelentkező olyan új autót vásárol, amelynek károsanyag-kibocsátása nem haladja meg a 130 gramm szén-dioxidot kilométerenként. Ehhez hozzáadódhat egy 1000 lejes ökobónusz, ha a károsanyag-kibocsátás 98 CO2/km alatt marad, hibrid meghajtású autók esetében pedig az ökobónusz 1700 lej.

Az elektromos és ökohibrid személygépkocsik vásárlását támogató Roncsautó Plusz Program keretében 45 ezer lej értékű ökoértékjegy jár elektromos autók vásárlásakor, kilométerenként 50 gramm szén-dioxidnál kevesebbet kibocsátó plug-in hibridek esetében pedig 20 ezer lejes kedvezményt biztosító utalványt adnak.

A hagyományos roncsprogram keretében nyújtott voucher különben kombinálható az ökobónusszal. Tehát amennyiben az igénylő lead egy nyolcévesnél öregebb személygépkocsit, és helyette új, elektromos autót vásárol, akkor megkapja a 6500 lejes értékjegyet, illetve a 45 ezer lejes ökobónuszt is, ha pedig plug-in hibrid vásárlása mellett dönt, akkor 6500 lejes és 20 ezer lejes vouchert is kap.

„Az idén a gyártó és forgalmazó cégek 130 jelentkezési iratcsomót nyújtottak be a roncsautó programra, ebből 127-et hagytak jóvá. A Roncsautó Plusz programra 25-en jelentkeztek, és mindenki megkapta az engedélyt” – mutat rá közleményében a Környezetvédelmi Alap (AFM).

Cornel Brezuică, a Környezetvédelmi Alap elnöke nemrég közölte, a Roncsautóprogram 2017-es költségvetése 180 millió lej, a Roncsautó Plusz Programé pedig 45 millió lej. „Ez a büdzsé összességében 30 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi” – tette hozzá.
Szintén újdonság, hogy ezek a programok többéves lefolyásúak, a következő három év folyamán zajlanak majd, a 2017-es benyújtási határidő pedig december 15.” – magyarázta el az AFM elnöke.

Nem csak mentalitás kérdése

A forgalmi engedélyeket és hajtási jogosítványokat kibocsátó országos igazgatóság adatai szerint tavaly év végén 5,47 millió személygépkocsi volt forgalomba írva Romániában, amelyek több mint 41%-a 16 évesnél idősebb autó volt. Az újonnan beiratott autók közül ugyanakkor csak minden negyedik volt új, a többit külföldről hozták be használt autóként. A gépkocsipark kiöregedésének okait sokáig lehetne elemezni. Egyesek szerint a hazai mentalitás a hibás abban, hogy Európa roncstelepévé váltunk, mások szerint a helyzet sokkal egyszerűbb: a romániaiak olyan autót vásárolnak, amilyet meg tudnak engedni maguknak. 

Az Autógyártók és Importőrök Szövetségének (APIA) képviselői azzal számolnak, hogy idén, a környezetvédelmi adó törlése miatt visszaesik az új autók tavaly 17%-os növekedést mutató piaca, miközben akár 500 ezer használt autó érkezik majd külföldről.

Az egyesület adatai szerint az autópiac jó évet zárt tavaly, az új járművek értékesítése 142 ezerre nőtt – ebből 115 ezer volt személygépkocsi. Utóbbiak sorában 1183 hibrid és elektromos autót értékesítettek, ami ugyan több mint kétszeres növekedést jelent 2015-höz képest, de arányaiban nézve még mindig igen kevés a hagyományos meghajtású autókhoz viszonyítva. Egy évvel korábban, 2015-ben mindössze 43 elektromos autó talált gazdára. Mindezen nem túl biztató adatok ellenére kormányzási programjában a Szociáldemokrata Párt (PSD) azzal számolt, hogy a hazai utakon 2020-ban már több mint 100 ezer elektromos autó közlekedne – vélhetően emiatt nőtt a tavalyi 4500-ról 10 ezer euróra a Roncsautóprogram keretében ajánlott támogatás is az elektromos járműveket vásárlóknak.

Mire elég 10 ezer euró?

Tízezer euróból gyakorlatilag két, elég jó állapotban lévő, 10 évesnél nem öregebb Ford Focust lehet behozni Németországból. Ugyanebből az összegből simán meg lehet venni az új autók hazai piacán tavaly (is) vezető  Dacia valamely modelljét újan, csúcsfelszereltséggel, és még a téli gumikra is futja.

A Romániában legolcsóbban kapható elektromos autó a Smart ForFour Electric Drive, amely nagyjából 22 ezer euróba kerül, ha tehát a Roncsprogram és Roncsprogram Plusz kínálta minden kedvezményt felhasználunk, még mindig 11 ezer eurót kell lepengetnünk érte. Ez ideális autó azoknak, akik városi közlekedésben akarják használni: 160 kilométeres autonómiájánál fogva még csak nem is kell naponta tölteni, ráadásul kis mérete miatt igen jó opciónak bizonyul akkor is, ha parkolóhelyet keresünk.

Annak, aki ennél többre – vagy nagyobb autóra – vágyik, van miben válogatnia. Lassan minden komolyabb autógyártó kínál elektromos modelleket, a Volkswagen például a népszerű Golf elektromos változatát 37 ezer euróért „dobná utánunk” – ez egy töltéssel 300 kilométert is meg tud tenni. Ugyanilyen autonómiával büszkélkedhet és árban is ugyanott van az elektromos autók hazai piacán tavaly vezető BMWi3 94 Ah-s modellje – e két autóért tehát a kedvezményeken kívül is még 22 ezer eurót kell összekuporgatnunk. Az egy feltöltéssel legtöbbet, akár 400 km-t is  megtévő, hamarosan érkező új Renault Zoe ZE 40 ára 30 ezer euró körüli lehet.

Mindeközben a klasszikus autók piacán a roncsprogram keretében „csupán” 7900 euróért megvásárolhatunk egy Reanult Clio Life (1,2 literes motor, 75 lóerő) személygépkocsit, míg egy alapfelszereltségű Dacia Logant (Logan Acces 1.0, 12V, 75 LE) 5500 euróért is megkapunk. A Reanult egyik csúcsmodellje, a Talisman 110 lóerős változata 16 ezer euróval „indult” a roncsprogramban, míg a legolcsóbb elektromos autóra az utalványon túl fizetendő 11 ezer euróból szinte kijön egy Ambience felszereltségű, 109 lóerős Dacia Duster vagy egy Trend felszereltségű Ford Focus, akár részletfizetési lehetőséggel is. Ugyanilyen áron kapható a roncsprogram keretében a Volkswagen Jetta, de 13 ezer euró alatt juthatunk hozzá a Nissan Juke vagy a VW Golf  alapváltozataihoz is. Ehhez még egy kicsit hozzátéve pedig már a hibrid Toyoták is elérhetőek, az 1.5-ös motorral rendelkező Yaris a program kedvezményeivel 14 600 euró…

Vagyis, hiába hangzik jól a 10 ezer eurós, fentebb említett utalvány, a többség számára továbbra is csak álom marad egy elektromos autó megvásárlása még akkor is, ha egyébként tisztában vannak gazdasági előnyeivel (fogyasztás, adókedvezmények, alacsony fenntartási költségek), környezetbarát voltával. Ők legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy három év alatt – hiszen a most indult programokat háromévesre tervezi a kormány – fejlődik annyit a technika, hogy a program végére jóval olcsóbban hozzá lehessen jutni egy ilyen autóhoz. Vagy abban, hogy közben nyernek a lottón...


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ludovic Orban: december 31-éig ...
Ma lép érvénybe az új vasúti menetrend
Mit mondott a román külügyminiszter az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ