Elégedettek a kolozsváriak, de van még mit fejleszteni
Európai városok életminőségét vizsgálták lakossági vélemények alapján
Európai városok életminőségét vizsgálták lakossági vélemények alapján
Vissza

Elégedettek a kolozsváriak, de van még mit fejleszteni

Számos tényező befolyásolhatja, hogy elégedettek vagyunk-e az otthonunknak választott város körülményeivel, annak erősségeit, hiányosságait és fejlesztésre váró tényezőit pedig elsősorban az ott lakó emberek tudják megítélni. Az európai városok életminősége (Quality of Life of European Cities) elnevezésű felmérés betekintést nyújt európai uniós kis- és nagyvárosok életébe a lakosság véleményének és tapasztalatainak összegyűjtésével és feldolgozásával. Az elmúlt év folyamán több mint harminc uniós tagállam nyolcvanhárom városának közel hatvanezer lakóját kérdezték különböző témákban, az eredményeket és megállapításokat pedig nemrég tette közzé honlapján az Európai Bizottság. Romániában Bukarest, Kolozsvár és Karácsonkő lakosságának véleményére voltak kíváncsiak a felmérés készítői, az eredmények szerint pedig Kolozsvár az első tíz olyan város között szerepel, ahol leginkább javult az életminőség az elmúlt öt évben.

Az Európai Bizottság által nemrég közzétett 2020-as felmérés eredményei többek között arra világítanak rá, hogy az EU északi városaiban élők a legelégedettebbek lakhelyükkel, de a keleten fekvő városokban is gyors tempóban javulnak az erre vonatkozó eredmények. Újdonságként vezették be az adatokat összesítő interaktív térképeket és pókdiagramokat, ez utóbbiak segítségével az érdeklődők városokra és kérdésekre bontva is böngészhetik az eredményeket az intézmény honlapján, az ec.europa.eu webcímen.

A lakosság véleményét nyolc kategóriában vizsgálták, amelyek mindegyike további alkategóriákat is tartalmazott. Így a feltett kérdések tematikái közé tartozott az általános elégedettség, a különféle szolgáltatások színvonala, a környezet minősége, a gazdasági jólét, a tömegközlekedés, a közigazgatás, a város be- és elfogadóképessége a különböző korosztályokkal és kisebbségekkel szemben, valamint a biztonság és a bűnözés kérdése.
 
A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett kolozsváriak 95%-a általánosságban elégedett a várossal és 89%-uk tartja élhető közegnek. A válaszadók 92%-a szerint gyermeknevelésre is megfelelő helyszín a kincses város és 87% az idősebb korosztály számára is megfelelő lakhelynek tartja. Érdekesség, hogy a kolozsváriak 74%-a azt mondta, bízik az emberekben, ellentétben a kelet-európai városok adataival, amelyek szerint az ott élőkre a másokkal szembeni bizalmatlanság jellemző. A közigazgatási szolgáltatásokat illetően a felmérés résztvevőinek 69%-a elégedett az adminisztrációs folyamatok gyorsaságával, 78% szerint könnyű az online ügyintézés. Bár Kolozsvár az elmúlt években is jelentős hangsúlyt igyekezett fektetni a meglévő zöldövezetek fejlesztésére és újak tervezésére, ez a törekvés még mindig csak a válaszadók 68%-át tette elégedetté a parkosított területek mennyiségével és minőségével kapcsolatban.
 
A kutatás szerint városunk erősségei közé tartozik a tömegközlekedés, amit csupán a megkérdezettek közel fele használ rendszeresen, de 90%-ban megfizethető szolgáltatásnak tartják és 80%-ban megfelelő rendszerességűnek vélik az autóbuszok és villamosok forgalmát. Szintén pozitívum a város közbiztonsága, hiszen a válaszadók 86%-a szerint nem leselkedik veszély arra, aki éjszaka egyedül sétál Kolozsvár utcáin, a tömegközlekedési eszközöket 88%-ban gondolják megbízhatónak és a felmérésben részt vevők mindössze 15%-a vált már lopás áldozatává a városban. A válaszadók úgy vélik, hogy Kolozsváron viszonylag könnyű munkát találni, valamint a kulturális és a sportélet minősége szempontjából is az európai átlag felett helyezkedünk el.

A kutatás szerint Kolozsvár erősségei közé tartozik a tömegközlekedés

A felmérés eredményei segítenek rávilágítani a hiányosságokra is, így a jövőben még fejlesztésre szorul a városnegyedek rendszere, valamint a lakásvásárlás problémái, hiszen a megkérdezettek csupán 45%-a ért egyet azzal, hogy a kolozsvári lakásárak megfizethetőek. A válaszadók közel fele vélekedik úgy, hogy a városban a rossz minőségű levegő és a zajszennyezés egyaránt orvoslásra váró probléma. Az egészségügyre vonatkozó adatok sem túlságosan biztatóak, hiszen a lakosság mindössze 55%-a elégedett az ellátással. A megkérdezettek szerint a bevándorlók, a homoszexuálisok és más kisebbségi csoportok elfogadásával kapcsolatban is akad még javítanivaló, hiszen ebben a témában jelentős mértékben elmaradunk az európai átlagtól.
 
A felmérés adatainak összegzéséből kiderül, hogy átlagosan tízből kilenc európai elégedett a lakhelyével. A tömegközlekedést általában a nagyvárosiak tartják problémamentesnek, a kisebb városok lakói viszont nagyobb biztonságban érzik magukat, ha éjszaka egyedül sétálnak. Újdonságnak számított, hogy a felmérés első alkalommal tartalmazott a városvezetés minőségére vonatkozó kérdéseket is, a megkérdezettek így véleményezhették például a korrupció jelenlétét, ami nagyjából a válaszadók fele szerint jellemzi lakhelye közigazgatását. A megkérdezettek szerint a felmérésben részt vevő városok 24%-ában romlott az életminőség az elmúlt öt évben, 38%-ában javult és szintén 38%-ában ugyanolyan maradt. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gulyás Gergely Kolozsváron: mindenkit ...
Öngyilkos lett egy ...
OLVASÓINK FIGYELMÉBE – ÜNNEPI ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ