Elégedettek a kolozsváriak az életkörülményeikkel
Vissza

Elégedettek a kolozsváriak az életkörülményeikkel

A kolozsváriak 78 százaléka elégedett azzal, ahogy él, és közel 85 százalékuk abban bízik, hogy a jövőben legalább ilyen jól vagy még jobban fog élni – derül ki a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Politika-, Közigazgatás és Kommunikációtudományi Kara által most közzétett tanulmányából. A kolozsváriak legnagyobb mértékben (89,3%) a magánéletükkel elégedettek – a tanulmány rávilágít arra, hogy a lakosok legfőbb támasza a család és a baráti kör. Az interjúalanyok több mint kétharmada jó véleménnyel van a szabadidő eltöltésére alkalmas helyekről és az infrastruktúráról is, de nem elégedettek a parkolóhelyek számával. A tanulmány egyik szerzője, Gabriel Bădescu, a BBTE oktatója elmondta: az utóbbi években a városban bekövetkezett pozitív trendek miatt nem meglepő az elégedett lakosok ilyen magas aránya. Ezek az eredmények egy nagyobb kutatás részét képezik, amelyet a közeljövőben mutatnak be – tette hozzá érdeklődésünkre.

Elégedett életével azoknak a kolozsváriaknak a 78 százaléka, akik részt vettek a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatói és kutatói által idén elvégzett közvéleménykutatásban.  A megkérdezettek 65,2 százaléka úgy ítéli meg, hogy elegendő ideje van a kikapcsolódásra, 65% a pihenéssel eltöltött idővel (is) elégedett, 65,6% pedig azt nyilatkozta, hogy egészségesen étkezik. Ugyanakkor a megkérdezettek csak 45,2% mondta azt, hogy úgy érzi, elegendő kulturális eseményen vesz részt.

 Az interjúalanyok 79,6 százaléka elvárja, hogy megbetegedése esetén a családtagok segítsenek a házimunkában; 69,1% pedig szívesen elfogadja a családtól érkezett tanácsot a személyes gondokra. Egyes esetekben (27,9%) a családtól várják el azt, hogy segítséget nyújtson új munkahely megszerzésében, illetve a válaszadók 67,6% a családtagokhoz fordul segítségért, ha éppen anyagi problémája adódik. 

Ami a barátok által nyújtott segítséget illeti, a kolozsváriak 38%-a fordul segítségért a barátokhoz új munkahely keresésekor, 37%-uk személyes vagy családi problémák megoldásáért, 33,6%-uk sürgős kölcsönökért is a barátoknál kopogtat. 

Az interjúalanyok több mint kétharmada jó véleménnyel van a szabadidő eltöltésére alkalmas helyekről és az infrastruktúráról (közutak, csatornázás, közszállítás, közvilágítás és hulladékszállítás). Gondot okoz viszont a parkolóhelyek és a szociális lakások hiánya, a tanulmányban részt vevőknek például mindössze 29,8%-a gondolja azt, hogy a parkolás kérdése meg van oldva Kolozsváron. Ennél nagyobb arányban (közel 50%) nyilatkozták azt, hogy a szociális lakások kérdéskörét illetően még sok a teendő. 

 Ami a kulturális eseményeknek a városra kifejtett hatását illeti, 89,3% jónak találta a TIFF-et, a kolozsvári városnapokat (86,7%), a Jazz in the Parkot (84,4%), az Untoldot (80,9%) és a Kolozsvári Magyar Napokat (57,2%).

Gabriel Bădescu egyetemi oktatótól, a tanulmány egyik szerzőjétől megtudhattuk: a tanulmány a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar keretén belül elvégzett nagyobb projekt része, mely során kielemzik a város 2014–2020 közötti Fejlesztési Stratégiáját is. Az elkövetkező hónapokban a projekt egy részletes, több mint 20 fejezetet tartalmazó jelentéssel zárul, melyet szakemberek dolgoznak ki. Mivel az életminőség növelése a fentebbi stratégia egyik fő célkitűzése, a közvélemény-kutatásban ezért mérték fel az életminőségre vonatkozó mutatókat.

Bădescut nem lepte meg, hogy a megkérdezettek 78 százaléka elégedett az életminőséggel, hiszen, mint magyarázta, az elmúlt években a városban érezhető volt az életminőség javulása, a fejlődés. – A munkanélküliségi ráta szinte nulla. Kolozsvár egyike azon kevés városnak, ahol az átlagjövedelem a legnagyobb. Ugyanakkor több kutatás is rávilágított arra, hogy egyre több romániai szeretne ide költözni, letelepedni. Ezen tényezők fényében az eredmény nem meglepő, ráadásul nem csak a városra vonatkozó általános kép kedvező, hanem a biztonságérzet, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz, a kultúrához való hozzáférés is – nyilatkozta lapunknak Bădescu.

 A közvélemény-kutatást reprezentatív mintán végezték el, 524 személyt kérdeztek meg, a válaszokat kérdőíves felmérés során szerezték, a felmérő és az interjúalany személyes találkozása során.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ