Eldőlt Kolozsvár legszebb utcájának sorsa
Nem változik, mégis jobb lesz – ígérik a tervezők
Nem változik, mégis jobb lesz – ígérik a tervezők
Vissza

Eldőlt Kolozsvár legszebb utcájának sorsa

A Mossfern Építészeti Iroda nyerte meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Romániai Építész Kamara Erdélyi Fiókja által meghirdetett, a Farkas/Kogălniceanu és a környező utcák átalakítására vonatkozó tervpályázatot – tudtuk meg a tegnapi eredményhirdetés alkalmával. Macalik Arnold, a nyertes cég képviselője lapunknak elmondta: a tervük lényege, hogy nem változtatnak az utca kinézetén, hanem kihangsúlyozzák az ott lévő értékeket. Kovács Kázmér építész, a zsűri tagja elárulta: összesen 11 pályamunka érkezett be. A nyertes terv jó elképzelései csak a részletesebb elemzés során kerültek előtérbe. Kovács Kázmér hangsúlyozta: a győztes terv pozitívuma az, hogy az alapvetően szerény és visszafogott hozzáállással viszonyult a gazdag múlttal rendelkező utcához. Emil Boc polgármester megerősítette: a mostani és az eddigi tervpályázatokon született jó eredmények azt bizonyítják, hogy a procedúrának van értelme.

– A tervünk arra alapoz, hogy a Farkas utca készen van, csak alázattal kell hozzányúlni. Én azért vagyok különösen boldog, hogy megnyerhettük, mert most kipróbálhatjuk: tudunk-e alázattal viszonyulni hozzá.  A Mária-oszlop hajszálpontosan oda kerül vissza, ahova eredetileg állították. Kiegészülnek a fasorok, a kollégium és a református templom előtt kertet, azaz ligetet alakítunk ki. Nem tiltjuk ki az autókat az utcából, hanem korlátozzuk a gépkocsiforgalmat, mivel nem lesz parkolási lehetőség az utcában – részletezte Macalik Arnold építész, a nyertes építészcsoport tagja.   

Kovács Kázmér zsűritagtól megtudtuk: 11 pályamunka érkezett, ebből kettőt ki kellett zárni technikai és formai okok miatt. – A kilenc pályázat közül az első zsűrizési szakasz után csak négy maradt, amelyeket részletesen elemeztünk. A harmadik értékeléskor már csak a három díjazott tervet vizsgáltuk meg.  A nyertes tervvel kapcsolatban érdekes volt, hogy jó tulajdonságai a részletesebb, elmélyült elemzés során váltak nyilvánvalóvá. A harmadik helyezettről is aránylag hamar megállapodtunk, ám az első és a második díjas pályamunka közötti döntés jó egyórás vitát eredményezett. Végül a nyertes terv minden szinten jobbnak bizonyult, főleg a környezettel szembeni részletesebb, érzékenyebb elgondolás miatt.  Egy jó építészeti terv odafigyel az adott környezetre, a kontextusra. Annál inkább igaz ez a Farkas utca esetében, ahol a meglévő épületek, történelmi és kulturális intézmények által behatárolt környezet telített, gazdag, tekintélyes múltra tekint vissza. Ahogy a győztes is kiemelte: az építész fantáziájának ilyenkor „vissza kell vonulnia”, helyet kell adni a meglévőnek, és azt kell csinosítani, feljavítani. Alapvetően szerény és visszafogott hozzáállás szükségeltetik, és a győztes terv elég nagy távolságra lekörözte a versenytársait ebből a szempontból – ismertette az elbírálás néhány kritériumát Kovács Kázmér. 

Visszahelyezik a Mária-oszlopot eredeti helyére

Megtudtuk: a Farkas utca és környéke sokkal inkább járókelő- és gyalogosbarát lesz, az autók majd csak 20 km/h sebességgel közlekedhetnek. A közlekedési táblákat az utca be- és kijáratánál helyezik el.  Háromféle kövezetet fognak használni. A piarista templom előtti parkoló eltűnik. Ez pedig azt is jelenti, hogy a városvezetésnek meg kell oldani az itt székelő intézmények alkalmazottainak parkolási gondját.  Az Egyetemiek Háza környékén található szoborcsoport mellől kivágnak két fenyőfát, mivel túl sötét hátteret képeznek a sötét szoborcsoportnak. A Mária-szobor köré sok fát ültetnek, a református templom előtti terecskét is körülültetik fákkal, ezáltal bensőséges környezetet hoznak létre, ami középkori hangulatot kölcsönöz a helynek.  

– Amennyiben nem érkezik óvás, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tíz napon belül aláírja a nyertes céggel a tervkészítési szerződést. A tervezési folyamat több szakaszból áll, az előterv elkészítését a részletes műszaki terv és a kivitelezési terv követi. A különböző szakaszok között vannak jóváhagyási időszakok, ami szintén időigényes. Miután a városi tanács jóváhagyta a terveket, az önkormányzat csak utána hirdetheti meg a kivitelezési versenytárgyalást, és kezdődhet a munka. A kivitelezési munkálatok időtartama egy év körül lehet, de ez attól is függ, hogy ásáskor milyen régészeti leletek kerülnek felszínre – összegzett Kovács Kázmér.

Emil Boc polgármester kifejtette: a Farkas/Kogălniceanu és a környező utcák átalakítására vonatkozó tervpályázat a negyedik. Az eddigi sikerek pedig azt bizonyítják, hogy a tervpályázat általi városrendezés járható út. A kivitelezéshez szükséges pénzt egyrészt helyi forrásokból, illetve uniós pénzalapok lehívásából teremtik elő. Ligia Subtirica, a város egykori főépítésze „a város legszebb utcájának” tervéről elmondta: sikerült harmonikusan ötvözni a több etnikumú és többféle felekezetű város jellegét és az épített örökséget. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még többet költ a védelemre, s növeli ...
Ésszerű vadgazdálkodást szorgalmazott ...
Levált utánfutó döntötte ki a fákat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ