Eldőlt: három hét múlva külön buszsáv a Pata utcában!
A parkoló autókat mindenki vigye, ahová tudja…
A parkoló autókat mindenki vigye, ahová tudja…
Vissza

Eldőlt: három hét múlva külön buszsáv a Pata utcában!

A kolozsvári önkormányzat már 2017 augusztus–szeptemberében közvitára bocsátotta a Pata/N. Titulescu–Borháncsi/L. Rebreanu–Györgyfalvi/Gheorgheni utcák által közrezárt városrész forgalmának átszervezéséről szóló elképzelését, tavaly pedig, a Csillagvizsgáló/Observatorului utca vitatott (mivel felszámolták a parkolóhelyeket) felújítása után az is elhangzott, hogy 2019-ben a Pata utca hasonló korszerűsítésére lehet számítani. Ugyanez, a parkolóhelyek sorsa a nagy kérdés a Pata utca esetében is – megoldásként a városvezetés úgy gondolta, hogy a közeli utcákban lévő bádoggarázsok lebontásával nyert helyekre kisebb parkolóházakat épít. Ezekből azonban még egy sem valósult meg, viszont a parkoló autókat hamarosan el kell tüntetni a Pata utcából: Emil Boc bejelentette, a parkolóhelyeket máris felszámolják, helyettük különsávot hoznak létre a közszállítási eszközöknek. És ez nem április 1-jei vicc: az intézkedés április 2-ától lép életbe.

Április 2-ától mintegy 500-600 méterrel bővül a buszoknak, troliknak szánt különsávok hossza, miután a Pata/N. Titulescu utcának egy részén is bevezetik a tömegközlekedésnek fenntartott sávok „intézményét”. Ezt Emil Boc polgármester jelentette be tegnapelőtt, a Ziua Live műsorban, hozzátéve: egyelőre az utcának a Méhes/S. Albini utcai körforgalomtól a Kispiac/Cipariu térig eső részén különítenek el fenntartott sávot a közszállításnak, a városközpont felé haladó irányban, vagyis a különsáv a már meglévő, a Kispiac téren kezdődő buszsávba „torkollik”.

Az elöljáró szerint az említett szakaszon 68 parkolóhelyet fognak emiatt felszámolni, de hozzátette: az illető utcarészen egyetlen helyre sincs kiváltva parkolási bérlet. Ilyenformán az ott parkoló autók számára annyit tudnak tenni, hogy egyirányúvá teszik a közeli Voltaire utcát, amelyben így parkolóhelyeket tudnak kijelölni, továbbá elképzelhető, hogy bővíteni lehet a parkolóhelyek számát a Kispiac téren. A polgármester hozzátette: később a buszsávot kiterjesztik a Iulius Mall irányába, ez további 141 parkolóhely megszűnését jelenti, de azok sem bérletes parkolók.

A Pata utcai buszsáv kialakítása már régóta foglalkoztatta a városvezetést, de sokáig nem tudták eldönteni, hogy melyik irányba létesítsék az elsőt. A mérleget végül az billenthette el, hogy a városközpont felé eggyel több járat közlekedik, ráadásul ez a több negyedet is összekötő 25-ös, ugyanakkor a városközpont felé alakulnak ki nagyobb dugók – reggelenként –, amelyek megnehezítik a tömegközlekedést. 

Nem kizárt ugyanakkor, hogy amennyiben megvalósul a Pata utca idénre ígért felújítása, úgy az úttest túlsó oldalán is még idén felszámolják a parkolóhelyeket, és a másik irányba is különsávot alakítanak ki. Ez nem az egyetlen változás lenne a környék forgalmában, hiszen egészen biztosan ezzel egyidőben ültetnék életbe azokat az elképzeléseket, amelyeket még 2017-ben gondoltak ki a negyed ezen részének autós forgalmát illetően. Sőt, utólag az elképzelést kiterjesztették a Tisztviselő/A. Mureşanu negyedre is, így gyakorlatilag a Fehérvölgy/Albac–Borháncsi/L. Rebreanu–Pata/N. Titulescu–Tordai út–Bölöni Farkas/Eftimie Murgu–Mikszáth Kálmán–C. Nottara–Móra Ferenc/Trifoiului–Bükkfa/Fagului–Györgyfalvi–Méhes utcák által közrezárt teljes városrész forgalma megváltozna oly módon, hogy a – sok esetben egymással párhuzamos – mellékutcák zömében egyirányú forgalmat vezetnének be, ezzel pedig nemcsak a közúti forgalmat tudnák akadálymentesíteni, folyamatosabbá tenni, hanem parkolóhelyeket és biciklisávokat létesítenének. Ez utóbbiak egyébként teljességgel hiányoznak az említett városrészeken, sőt, amennyiben tartja a szavát, a városvezetésnek a Pata utcában is létre kell hoznia ilyet, hiszen a 2018-as részvételi költségvetés egyik nyertes projektje ezt irányozta elő. Ezt a kötelezettséget azonban vélhetően huszárvágással fogják megoldani: a biciklik ugyanis közlekedhetnek a buszoknak elkülönített sávon is…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hazaszállították Ilona anyakirályné ...
Jelentkezz az 5. Kalotaszegi ...
Gyümölcsfogyasztás cukorbetegség esetén

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ