Elbukott a belügyminiszter elleni egyszerű indítvány
Vissza

Elbukott a belügyminiszter elleni egyszerű indítvány

Elutasította a képviselőház kedden a Carmen Dan belügyminiszter ellen benyújtott, „PSD-s gumibotok a román demokrácia arcán” mottójú egyszerű indítványt, amelyben 67 ellenzéki képviselő kérte a tárcavezető lemondását az augusztus 10-ei tüntetésen történt csendőri fellépés miatt.

Az indítvány benyújtói szerint a belügyminiszter fennhatósága alá tartozó csendőrség „rejtett, szabályellenes parancs” alapján lépett fel az augusztus 10-i bukaresti kormányellenes tüntetésen, „tiltott eszközöket”, „fejre irányzott ütéseket” alkalmazott, „a tüntetők békés többsége ellen” dolgozott, és olyan parancs alapján járt el, amely nem volt törvényes.

Az indítványra 99 honatya szavazott igennel, 149 nemmel, hárman pedig tartózkodtak.

Carmen Dan a plénum előtt az nyilatkozta, hogy az ellene felhozott vádak hamisak, „sajtóban megjelent passzusokra” alapulnak, ő pedig nem rejtette el a nyilvánosság elől a tüntetésekről készült jelentést.

„Azzal vádolnak, hogy mindenféle tárgyalásokat ellehetetlenítettem, és menekültem a parlament elől. Augusztus 11-én sajtótájékoztatón mutattam be az augusztus 10-i történések előzetes adatait. Augusztus 19-én mutattam be a jelentést. Kifogásolták, hogy a jelentést két héten át rejtegettem, viszony ahhoz, hogy a belügyminisztérium a parlament elé terjeszthessen egy titkosított jelentést, előre meghatározott eljárást kell követni. Augusztus 21-én a képviselőház védelmi bizottságának ülésére ez az eljárás még nem zárult le, az ügyészség pedig 22-én kérte a jelentést. (…) Augusztus 30-án tettük meg a szükséges intézkedéseket, hogy a jelentést a parlamenti bizottságok elé terjeszthessük. Az a kijelentés tehát, hogy a jelentést elrejtettem, hamis” – szögezte le Carmen Dan.

Hozzátette: az ellenzéknek nincsenek racionális érvei, hogy a lemondását kérje.

Carmen Dan szerint ugyanakkor kijelentette: a csendőrség a bukaresti prefektúra jóváhagyásával cselekedett.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„ Együtt vagyunk, boldogok vagyunk!” - ...
Szecessziós sétára hív a Korzo Egyesület
Tizenhárom óra keresés után találtak rá ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ