Együttes ülést tartott Kisinyovban a moldovai és a román parlament
Vissza

Együttes ülést tartott Kisinyovban a moldovai és a román parlament

A moldovai és a román parlament szombati együttes ülésre alig egy nappal azután került sor, hogy az Európai Bizottság ajánlást tett a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsnak, szavazza meg meg a tagjelölti státust Ukrajnának és Moldovának.

Maia Sandu moldovai elnök felszólalásában kiemelte, az Európai Bizottság pénteki ajánlása rég óta várt fontos lépés a Moldovai Köztársaság számára, országa számít Románia támogatására a csatlakozási folyamatban.

"Az uniós tagság számunkra nem csak szép álom, hanem esély arra, hogy demokratikus ország maradjunk, hogy képesek legyünk kitartani az egyre feszültebb geopolitikai viszonyok között, ez a legbiztosabb út a stabilitás és a fejlődés felé" - fogalmazott.

A moldovai elnök beszélt a megpróbáltatásokról is, amelyek megnehezítették az ország fejlődését, előrehaladását. "Ezek közül a legutóbbi ez a kegyetlen és igazságtalan háború a keleti határunkon, amely felerősítette Moldova számos rendszerszintű problémáját. De a nehézségek közepette is mindig ugyanazon értékek vezérelnek bennünket: nagyra becsüljük az életet, a szabadságot és a demokráciát, tiszteletben tartjuk az emberiség értékeit, és békében, jólétben akarunk élni" - nyomatékosította.

A moldovai parlament elnöke, Igor Grosu felszólalásában szintén azt hangsúlyozta, hogy az uniós integráció jelenti az egyetlen életképes megoldást a Moldovai Köztársaság számára, ez a cél vezérli őket a munkában és segíti át a kihívásokon.

Grosu köszönetet mondott Romániának, hogy akkor is kiállt a Moldovai Köztársaság védelmében, amikor az uniós intézmények és egyes tagállamok is szkepticizmusuknak adtak hangot országa uniós tagságának kilátásait illetően.

A román képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu rámutatott, Romániának és Moldovának együtt kell dolgoznia, hogy jobb életet biztosítsanak állampolgáraiknak, és e közös munka alapját a kétoldalú kapcsolatok megerősítése, illetve Moldova uniós tagjelölti státuszának a megszerzése képezi.

Meglátása szerint a két országnak fel kell vállalnia "közös sorsát", többek között közös gazdasági és kereskedelmi térség kialakításával.

Ciolacu leszögezte, Románia minden támogatást megad a Moldovai Köztársaságnak, hogy fejlessze a hibrid fenyegetésekkel szembeni védelmi, biztonsági és harci képességeit, amelyekre szükség van függetlenségének és területi integritásának biztosításához.

Florin Cîţu szenátusi elnök beszédében hangsúlyozta: a Moldovai Köztársaságnak "a nagy európai családban van a helye", és Románia kitartó partnere lesz e célkitűzés elérésében. "Bízom benne, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia megkapja a tagjelölti státuszt, amellyel új fejezet nyílna e három állam számára az Európai Unióval való kapcsolatában" - fogalmazott.

Az ukrajnai háború kapcsán beszélt arról is, hogy Moldova példásan kezelte a menekülthullámot, de további támogatásra van szüksége az Európai Unió és a tagállamok részéről, hogy az elkövetkezőkben is helyt tudjon állni.

RMDSZ: a Moldovai Köztársaságnak az unióban a helye 

„Az Európai Uniónak egységes, erős hangra van szüksége ahhoz, hogy megvédje és megőrízze alapvető értékeit, mégpedig az emberi méltóság tiszteletét, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, az emberi jogokat, többek között a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok jogainak tiszteletben tartását. Üdvözöljük a Moldovai Köztársaság március 3-án benyújtott uniós csatlakozási kérelmét, valamint az erre vonatkozó lépéseket, amelyek határozottak és hosszú távon biztatóak” - mutatott rá Seres Dénes, az RMDSZ képviselője, a képviselőház háznagya, Románia és Moldova parlamentjeinek együttes ülésén Kisinyovban, Moldovában.

Seres Dénes, Szilágy megyei parlamenti képviselő beszédében kifejtette, az RMDSZ értékeli Moldova erőfeszítéseit és támogatja az ország európai uniós integrálását: „Az elköteleződés, amelyről bizonyságot tettek ebben a rendkívül összetett folyamatban megerősíti, hogy a Moldovai Köztársaságnak az Európai Unióban van a helye. A legfőbb cél ugyanakkor a béke fenntartása, amelyet ezután is szem előtt kell tartanunk, hiszen Európa jelenleg az egyik legnehezebb időszakát éli. A világjárvány után egy olyan háborúval kell szembenéznie, amelynek nincs tétje. Egy olyan agressziónak és elfogadhatatlan tragédiának vagyunk tanúi, amely egyetlen érvvel sem magyarázható és amely ránk, európaiakra és az egész világra hatással van. Nagyra értékeljük az ország törekvéseit, amellyel az ukrajnai menekültválságot kezelte.” - fejtette ki. Az RMDSZ háznagya a két ország parlamentjeinek együttes  ülésén Románia és Moldova bilaterális parlamenti kapcsolatának fontosságát is hangsúlyozta.

Maia Sandu, Moldova Köztársaság elnöke vasárnap kihirdette a nemzetbiztonsági törvényt, amely többek közt előírja: tilos minden orosz forrásból származó hírt vagy elemzést sugározni nem csak most, hanem az ukrajnai háború kirobbanását követően bevezetett veszélyhelyzet feloldása után is. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a tilalom nem csak Oroszországra, hanem minden olyan államra kiterjed, amely nem ratifikálta a határok nélküli televíziózásról szóló egyezményt. A jogszabály lehetővé teszi, hogy hatályba lépését követően még szigorúbban büntessenek minden olyan médiumot, amely félretájékoztató jellegű műsorokat sugároz.  A veszélyhelyzet kihirdetése óta minden hír, elemzés, ami kimeríti az orosz propaganda fogalmát, tiltott. A jelek szerint a kisinyovi vezetés a későbbiekben sem kíván teret engedni az ilyen jellegű tájékoztatásnak és megszabja, hogy a sugárzott tartalmak 50 százaléka az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok vagy más, az említett egyezményt aláíró országok hírforrásaiból kell származzon. A moldovai ellenzék cenzúra bevezetésével vádolja a kormányt, a jogszabály sérti a szólásszabadság elvét, állítják.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ